Agenda Constructiilor
Luni, 20 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - PWC: Companiile investesc in automatizare si sunt mai selective in recrutare
PWC: Companiile investesc in automatizare si sunt mai selective in recrutare Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 23 Sep 2022 10:11
Atragerea si retentia talentelor este in topul riscurilor identificate de liderii de business, pe locul doi, dupa atacurile cibernetice, arata cel mai recent studiu de perceptie derulat regulat in Statele Unite, in randul executivilor din marile companii – PwC Pulse Survey din august 2022, incluzand 722 de directori si membri ai consiliului de administratie din companiile incluse in topul Fortune 1000 si alte firme private.
Aproape doua treimi din respondenti (63%) declara ca au schimbat sau intentioneaza sa schimbe procesele de business pentru a raspunde deficitului de forta de munca, in crestere cu sapte puncte procentuale fata de editia din ianuarie 2022. Intensificarea demersurilor de automatizare creste cererea de resurse umane care combina cunostinte functionale cu intelegerea adecvata a tehnologiei.
Identificarea si atragerea angajatilor cu competente potrivite continua sa fie o provocare pentru companii, acestea cautand diverse strategii, cum ar fi: extinderea optiunilor de lucru la distanta pentru rolurile care permit aceasta abordare (70%), personalizarea strategiei de resurse umane pe categorii de angajati (59%), achizitia altor companii, tocmai pentru acces la talente (52%).
 
Companiile au initiat sau au in vedere masuri pentru a-si reduce numarul de angajati
Pe de alta parte, companiile au inceput sau au in vedere masuri pentru a-si reduce numarul de angajati, construind un mix adecvat al competentelor necesare in viitor. Jumatate din respondenti reduc numarul de angajati, 46% reduc sau renunta la bonusurile de recrutare, iar 44% retrag din ofertele de angajare.
Desigur, anumite sectoare sunt mai precaute; de exemplu, industriile bunurilor de larg consum, media sau telecomunicatii investesc mai mult in automatizare si reduc personalul, pe cand sectorul medical are dificultati majore de a gasi talente si cauta sa-i reangajeze pe cei plecati.
In acest context, directorii de resurse umane intrevad o inclinare, din nou, a balantei in favoarea angajatorilor, dupa ce fenomenul ”marii demisii” a fost o provocare neasteptata pentru piete ale muncii relativ stabile, implicand presiuni nemaiintalnite in istoria recenta asupra pachetelor de recompensare.
Desi liderii de business si de resurse umane devin mai precauti in abordarea recompensarii financiare, aceasta reprezinta in continuare un instrument important pentru companii. Conform studiului, 38% dintre directorii de resurse umane spun ca au crescut recent remunerarea angajatilor si alti 35% spun ca intentioneaza sa o faca.
In paralel insa, se iau masuri de reducere de personal sau de inghetare a angajarilor, ceea ce inseamna de fapt ca ne asteptam la continuarea presiunii asupra bugetelor salariale, insa abordarea companiilor va fi mai degraba una pro-activa si tintita pe acele competente critice pentru business.
 
Flexibilitatea ramane o prioritate
Investitiile care vizeaza flexibilitatea muncii si posibilitatea reala a angajatilor de a alege unde si cand lucreaza raman o prioritate, iar 82% dintre directorii de resurse umane lucreaza la solutii de extindere a muncii permanente la distanta pentru roluri care permit aceasta abordare (cu 12% mai mult in randul directorilor de resurse umane, decat in randul liderilor de business). De altfel, dintre acestia, 39% au implementat deja munca permanenta la distanta, cu 10 puncte procentuale in plus fata de studiul din ianuarie 2022.
Pe de alta parte, companiile urmaresc sa creasca prezenta fizica la locul de munca, insa se confrunta in principal cu rezistenta angajatilor, care este determinata si de aspecte logistice. Optiunile de transport, costurile in crestere, reconfigurarea birourilor in spatii mai mici, dar si disponibilitatea resurselor pentru a avea grija de dependenti sunt principalele provocari mentionate pentru intoarcerea la birou.
La pachet cu flexibilitatea muncii, creste si presiunea asupra beneficiilor de bunastare, in special mintala, 76% dintre directorii de resurse umane respondenti isi extind oferta de beneficii din aceasta categorie, fata de 64% in studiul de la inceputul anului.
 
Cum se reflecta aceste tendinte pe piata din Romania?
Conform celui mai recent studiu PwC HR Barometru (septembrie 2022, 123 de companii participante), peste jumatate din companiile respondente (56%) sunt optimiste in ceea ce priveste evolutia business-ului in urmatoarele 6 luni. Doar 20% din companii prognozeaza reduceri de costuri de resurse umane, jumatate dintre acestea vizand costurile de training si dezvoltare.
In ceea ce priveste cresterile salariale, 78% dintre respondenti au afirmat ca au ajustat sau vor ajusta cresterile bugetului salarial, cel putin pentru anumite categorii de angajati. Cresterea salariala medie de anul acesta este de 10%, iar prognoza pentru anul viitor este similara.
Observam o abordare precauta in ajustarea salariilor cu inflatia. Desi majoritatea companiilor au revizuit in sus bugetele salariale, ratele medii nu au acoperit inflatia.
Ne asteptam ca tendintele globale sa se reflecte partial si pe piata muncii din Romania. Presiunea asupra pietei muncii va continua, ea avand la baza un deficit structural de alta natura decat cel din tarile dezvoltate.Totusi, pe termen scurt si mediu, ne asteptam la o reducere usoara a mobilitatii angajatilor pe fondul incertitudinii economice si reticentei tot mai mari a companiilor de a atrage resurse cu orice pret, avand in vedere ca ritmul evolutiilor salariale nu poate fi sustinut prin cresteri de productivitate.
 
* Articol de Gabriela Batir, Senior Manager - PwC People & Organisation Consulting.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMman and machineTERAPLASTVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CELCO 2020
rigips
MAKITA
BALTIC
hilti
leviatan
strabag nivel 1
FRONTALE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
BMI_Icopal
Acvatot 2019
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
viarom
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023