Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ARTEMIS (Franke): Crestere de 4% a vanzarilor si optimizare a afacerilor in 2018
ARTEMIS (Franke): Crestere de 4% a vanzarilor si optimizare a afacerilor in 2018
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 29 Mai 2019 07:19
Concernul Artemis Holding AG, din Elvetia, specializat (prin intermediul Franke Group) in productia si comercializarea de sisteme sanitare, precum si in alte activitati industriale (Feintool Group), respectiv in domeniul imobiliar (Artemis Real Estate Group) si in cel al investitiilor (Artemis Asset Management Group), a comunicat recent, pentru anul 2018, o cifra de afaceri de 2,99 miliarde franci elvetieni (CHF), ceea ce reprezinta o majorare de +4% in raport cu exercitiul financiar precedent. Astfel, cresterea organica a fost de +1,9%, ca urmare a activitatilor industriale complet consolidate ale Franke Group (+1%) si Feintool Group (+6,1%), dar impactul nefavorabil al cursului de schimb valutar a fost de -0,2%, in timp ce strategia de achizitii/renuntare la anumite afaceri neprofitabile a avut un efect pozitiv la cresterea vanzarilor (+2,2%). Totusi, din punct de vedere al profitabilitatii, spre deosebire de 2017, situatia s-a deteriorat vizibil, cu o scadere a EBIT, de la 195 milioane CHF la 120,7 milioane CHF (din cauza diminuarii rentabilitatii Franke Group si a vanzarii unor proprietati in conditii neprofitabile), ceea ce a dus si la o ajustare in sens negativ a profitului net (-32,9%), pana la 149,7 milioane CHF. Managerii corporatiei se declara insa multumiti de aceste rezultate, precizand ca aproape toate activitatile Artemis s-au inscris pe un trend ascendent anul trecut, beneficiind de situatia economica relativ pozitiva pe plan mondial, performante deosebite fiind consemnate si pe unele piete considerate inca instabile, dar foarte importante pentru grup, cum ar fi Turcia si Europa de Sud-Est, ce raman afectate de instabilitate politico-economica. 
Rezultate relativ bune pentru grupurile asimilate
Pentru Franke Group, s-a remarcat o majorare in termeni reali a vanzarilor (+2%, pana la 2,12 miliarde CHF), dar in contextul unei profitabilitati extrem de reduse. Cresterea organica a fost de +1%, iar livrarile efectuate de diviziile Faber Hoods & Cooking Systems si Franke Coffee Systems au fost optime, in timp ce, pentru celelalte trei divizii (Franke Kitchen Systems, Franke Foodservice Systems si Franke Water Systems), s-a constatat o stabilizare, in contextul unui indice EBIT al profitabilitatii in crestere, in cazul ultimelor doua entitati.
In cazul Artemis Real Estate Group, pentru ca acesta dezvolta, detine si administreaza un portofoliu semnificativ (neoperational) in domeniul imobiliar, fiind coordonat de principala sa companie, Artemis Immobilien AG – Aarburg, trebuie subliniat ca anul 2018 a insemnat o crestere considerabila a veniturilor din inchirieri (+4,8%, pana la 19,8 milioane CHF). Portofoliul grupului consta in cladiri semnificative si terenuri detinute in SUA, Romania, Polonia si Austria, momentan nefiind programate noi achizitii, ci doar investitii in dezvoltare, cu precadere in cazul unitatilor din Elvetia. Singura constructie noua, reprezentand un imobil cu 118 apartamente si spatii comerciale mai mari de 1.000 mp, va fi initiata in Niederglatt (cantonul Zürich, Elvetia), in actualul exercitiu financiar.
Totodata, un an de exceptie a fost raportat de Feintool Group, cu o crestere in termeni reali de +11% a vanzarilor (in monede locale), pana la 679,6 milioane CHF. Cresterea organica (incluzand ajustari pentru cursul de schimb si efecte ale achizitiilor) a fost de +1,2%, iar EBIT a sporit cu +2,6% (in monede locale), in pofida faptului ca acest grup de tehnologii industriale a continuat sa-si extinda prezenta pe piata, efectuand investitii de 144,4 milioane CHF pentru achizitia de prese noi si dezvoltarea unor fabrici, procedand si la preluarea strategica, extrem de importanta, a companiei Stanz- und LaserTechnik Jessen GmbH - Germania.
In fine, dar nu in ultimul rand, grupul de investitii Artemis Asset Management Group a generat o performanta optima de afaceri pentru toti actionarii sai, chiar daca situatia in planul marilor burse internationale a fost provocatoare. Rezultatele au continuat sa fie eterogene: cele ale Forbo si Rieter au fost afectate in continuare, la fel ca in 2017, de diversi factori exogeni, iar procesul de restructurare implementat la Arbonia (ce implica mutarea unor unitati de productie, achizitia Koralle, Vasco si Looser Group, renuntari la diverse activitati ce nu sunt de baza) se deruleaza conform planului, consemnandu-se un progres notabil in acest sens.
Si in primul trimestru a.c., Artemis a marcat un inceput de an foarte bun, pentru ca vanzarile consolidate au crescut cu +5,1%, de la 718,6 milioane CHF la 754,9 milioane CHF. Pentru fiecare activitate integrata, Franke Group a raportat vanzari de 542,9 milioane CHF (+6,7% in termeni reali), Artemis Real Estate Group isi va extinde portofoliul in cazul in care profitabilitatea ramane optima (demers dificil intr-un mediu de business competitiv, in care vanzarile unice trebuie luate in considerare), Feintool Group si-a crescut vanzarile cu +7,6%, la 173,6 milioane CHF, iar Artemis Asset Management Group actioneaza pe baza unei prognoze ce indica dezvoltarea in termeni acceptabili a portofoliului sau industrial, in pofida estimarii ce indica o volatilitate foarte mare a pietelor financiare pentru anul fiscal in curs.
Ca prognoze, conducerea Artemis Holding AG – grup elvetian ce deruleaza si in Romania afaceri anuale de circa 10 milioane de euro, prin intermediul brandului pe care il detine (Franke), implicandu-se si in investitii imobiliare (parcuri industriale) pe plan local, in judetul Timis (cu o valoare estimata numai pentru terenuri de 16 milioane de euro) – subliniaza ca in acest an se asteapta ca dezvoltarea economica pe plan mondial sa se atenueze ca ritm. Cu toate acestea, in 2019 se anticipeaza o accentuare a provocarilor: cresterea costului materiilor prime, rate mai mari ale dobanzilor, fluctuatii puternice ale cursului valutar si lipsa masiva a personalului calificat, mai ales in Europa si America de Nord. In plus, nesiguranta politica din multe state de pe mapamond va incetini cu siguranta dinamica actuala de crestere economica mondiala, existand chiar riscul inversarii – din aceste motive – a actualului trend ascendent. In pofida acestor riscuri sistemice, Artemis Group promoveaza valori ca increderea si vointa de a-si pune forta financiara si capacitatile la incercare, pentru a demonstra ca se poate genera profit chiar si in momente provocatoare. Managerii corporatiei isi vor focaliza atentia in mod deosebit pe activitatea Franke Group, in scopul majorarii profitabilitatii, fiind deja initiate masuri specifice de restabilire a rentabilitatii.
***
Artemis Group (Artemis Holding AG) include activitatile Franke Group, Artemis Real Estate Group (ce detine proprietati imobiliare in Elvetia si pe plan international), o cota majoritara de actiuni la Finetool Group (lider mondial al pietei de tehnologii de decupare fina a materialelor) si Artemis Asset Management Group (care detine pachete strategice de actiuni la companii internationale listate la bursa elvetiana sau private). Corporatia are in total 12.000 de angajati in intreaga lume si a consemnat vanzari consolidate de peste 2,9 miliarde franci elvetieni in 2017, respectiv de aproape 3 miliarde CHF in 2018.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
strabag nivel 1
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
CDS
EDIT-Structural
rigips
siniat
viarom
noark
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander