Agenda Constructiilor
Luni, 27 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CARBOCHIM aniverseaza 75 de ani si vizeaza cresterea cu 20% a productiei
CARBOCHIM aniverseaza 75 de ani si vizeaza cresterea cu 20% a productiei
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 24 Apr 2024 11:44
Carbochim SA, cel mai mare producator de abrazive profesionale din Romania, aniverseaza la inceputul lunii mai 75 de ani de la infiintare, perioada in care a functionat fara intrerupere. Recent, fabrica a trecut printr-un proces amplu de relocare si retehnologizare, cu scopul de a eficientiza activitatea de productie si pentru a diminua costurile de operare. Investitia s-a ridicat la peste 5 milioane de euro si a cuprins atat achizitionarea de utilaje si echipamente de ultima generatie, cat si implementarea de panouri fotovoltaice pentru sustinerea consumului de energie din resurse regenerabile. Planurile de viitor includ continuarea investitiilor in eficientizarea liniilor tehnologice si o crestere a valorii productiei la peste 9 milioane de euro.
Parcursul fabricii clujene, inceput in 1949, a fost unul cu multe provocari, insa, in timp, a devenit un model de bune practici prin modul in care s-a dezvoltat. In special pentru ca, astazi, Carbochim S.A. este printre putinele fabrici care au rezistat privatizarii si tranzitiei societatii la capitalism, ba chiar reprezinta un reper industrial performant pentru Cluj-Napoca si pentru Romania.
 
 
Pana in 2023, fabrica a functionat pe fosta platforma industriala situata in Piata 1 Mai, un areal mult prea mare pentru nevoile actuale ale fabricii si care insemna o presiune financiara si de operare dificil de gestionat. Asta pentru ca vechea platforma era utilizata doar in proportie de 30% din suprafata totala, restul fiind spatii reziduale, care generau pierderi auxiliare. „Relocarea intr-un spatiu adaptat nevoilor actuale si pentru un flux tehnologic modern si eficient ca si costuri a fost un obiectiv de-al nostru de foarte multa vreme. Este o mare bucurie ca, la aniversarea a 75 de ani de la infiintare, producem materiale abrazive de o calitate si mai buna, in locatii cu un mediu de lucru propice si echipate cu utilaje performate, mult mai eficiente raportat la costuri. Privim si mai increzatori viitorul fabricii, pastrand Carbochim un nume de mandrie locala si, de ce nu, nationala. Suntem un simbol pentru industria clujeana si suntem recunoscatori ca ne putem aduce in continuare contributia pentru dezvoltarea acestui sector al economiei, dar si la realizarea unor proiecte viitoare de anvergura. Este o reusita pe care am putut-o realiza cu sprijinul companiei Iulius, care a devenit actionar majoritar in 2020, moment in care au inceput si planurile de dezvoltare”, a declarat Viorel Popoviciu, Directorul General al Carbochim S.A.   
 
 
In prezent, sectiile de corpuri abrazive cu liant ceramic si corpuri abrazive cu liant organic si discuri de debitat functioneaza in noua locatie din Bulevardul Muncii nr. 18, in timp ce sectia de abrazivi pe suport este in Strada Orastiei. In ambele locatii au fost instalate utilaje moderne, precum cuptoare pentru uscare si ardere automatizate, mult mai eficiente atat din punct de vedere al productivitatii, cat si al consumului de energie (consum redus cu pana la 50%), instalatii de dozare automata a granulelor abrazive si o presa de 300 de tone (inlocuieste patru prese vechi de peste 50 ani). Datorita utilajelor automatizate si semi automatizate, activitatea celor aproape 160 de angajati este optimizata, iar conditiile de munca sunt mult mai bune, temperatura si umiditatea pot fi controlate si exista un aport crescut de lumina naturala. ,,Suntem intr-un moment important pentru Carbochim S.A., in care am reusit sa implementam un proces de dezvoltare care ne era necesar pentru a ne mentine relevanta pe o piata a carei competitivitate este acum de nivel international. Pe langa investitia initiala de 5 milioane de euro, care ne-a permis sa optimizam intregul flux de productie, ceea ce inseamna in primul rand produse mai performante, dar si o reducere semnificativa a costurilor de operare, ne vom continua planul de dezvoltare, iar alte doua milioane de euro vor fi alocate in urmatorii ani spre eficientizarea liniilor de productie. Suntem increzatori ca performantele fabricii vor evolua, rezultatele estimate pentru urmatorii doi ani vizand o crestere chiar si cu 20% a afacerii, pana la o valoare de peste 9 milioane de euro”, a explicat Viorel Popoviciu.
 
 
Productie industriala alimentata cu energie verde 
Carbochim S.A. este printre primele fabrici clujene care au recurs la instalarea de panouri fotovoltaice pentru diminuarea consumului si costurilor, dar si pentru a implementa noi parametri de sustenabilitate. Pe cladirea de pe Bulevardul Muncii au fost instalate aproximativ 920 de panouri, cu o productie anuala estimata de 448 MWh, care ar urma sa duca la o economie de energie de aproximativ 18%. Un alt aspect important este ca aceste panouri vor duce la eliminarea din circuit a 230.000 kg de CO2 in fiecare an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Acvatot 2019
theda mar
leviatan
noark
concelex
MAKITA
Ubitech
siniat
CDS
ness project
strabag nivel 1
viarom
EDIT-Structural
rigips
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander