Agenda Constructiilor
Marti, 20 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Sustenabilitate - Cetatenii se pot implica in gestionarea fondurilor UE pentru protectia mediului
Cetatenii se pot implica in gestionarea fondurilor UE pentru protectia mediului
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 24 Aug 2020 06:22
Cetatenii interesati, sindicatele, patronatele si organizatiile non-guvernamentale se pot implica pentru o mai buna gestionare a fondurilor europene in perioada 2021-2027, deosebit de importanta pentru actiunile de protectie a mediului. Implicarea cetateneasca asigura investirea mai eficienta a banilor in proiecte cu impact real la nivel local, accesarea mai facila a alocarilor si contribuie la prevenirea fraudei si utilizarea abuziva a fondurilor, arata un raport Bankwatch lansat cu scopul de a incuraja persoanele interesate sa participe activ la luarea deciziilor cu impact asupra mediului.
Codul european de conduita referitor la parteneriat (nr. 240/2014) obliga Guvernul sa respecte principiul parteneriatului si sa includa partile interesate in procesul decizional privind bugetul UE. Partenerii se pot implica in toate etapele de pregatire a fondurilor UE de la programare (stabilirea obiectivelor si programelor operationale), pana la implementare, monitorizare si evaluare. In plus, dreptul la consultare al partenerilor este garantat si prin articolul 6 din Regulamentul privind dispozitiile comune 2018/0196, iar pentru proiectele de mediu exista o conventie speciala, Conventia de la Aarhus transpusa in legislatia romaneasca prin legea 86/2000, care garanteaza cetatenilor accesul la informatii, participarea acestora la luarea deciziilor si accesul la justitie in problemele de mediu.
Romania va avea la dispozitie, conform ultimelor negocieri din cadrul Consiliului European, 24 de miliarde de euro bani europeni pentru combaterea schimbarilor climatice si protectia mediului. Acesti bani vor trebui investiti eficient pentru ca tara sa isi atinga tinta de 44% de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si pentru a contribui la efortul global de limitare a cresterii temperaturii la 1,5°C. Implicarea cetatenilor va fi cu atat mai valoroasa in judetele cu industrii poluante - Gorj, Dolj, Hunedoara, Galati, Prahova, Mures - care pot beneficia de fonduri suplimentare semnificative daca isi planifica o tranzitie justa.
"Este important ca cetatenii sa stie ca au capacitatea de a influenta deciziile autoritatilor cu privire la investitiile realizate din fonduri europene. Acestia sunt bani publici care trebuie indreptati catre proiecte in beneficiul lor. De prea multe ori au fost organizate consultari publice de forma, fara un rezultat real, in care opiniile cetatenilor nu au fost luate in considerare. Autoritatile trebuie sa respecte principiile participarii si sa organizeze consultari si dezbateri constructive, sa se asigure ca publicul este informat cu privire la acestea si ca poate participa", a declarat Laura Nazare, Campaigner tranzitie energetica, Bankwatch Romania.
Ghidul „Finantarea climatica prin Pactul Ecologic European” explica pentru fiecare etapa cum se pot implica indivizii si asociatiile, dar si cum sunt gestionate fondurile europene. Autoritatile nationale care gestioneaza fondurile organizeaza grupuri de lucru active pe toata perioada de finantare din care cetatenii pot face parte. Programele operationale din urmatorul cadru financiar multianual care vizeaza investitii de mediu sunt: Programul Operational Dezvoltare Durabila, Programul Operational pentru Tranzitie Justa, Programul Operational Transport, Programele Operationale Regionale, dar si cel de Educatie si Ocupare.
Raportul Bankwatch poate fi descarcat de aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMCOVID-19elmas_1octAUTODESKVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
hilti
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere