Agenda Constructiilor
Sambata, 11 Iulie 2020
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - AEM: Exportul SUA de utilaje de constructii scade cu 17%
AEM: Exportul SUA de utilaje de constructii scade cu 17%
Utilaje & Echipamente Publicat de Cosmin Dincu 23 Sep 2015 18:45
Asociatia Producatorilor de Echipamente din SUA (Association of Equipment Manufacturers - AEM) a anuntat, in cadrul celui mai recent raport periodic, ca exportul american de utilaje de constructii s-a contractat cu 17% in semestrul intai al anului in curs, fata de perioada similara din 2014, ajungand la numai 7,4 miliarde lei, suma care corespunde valorii echipamentelor furnizate pe plan global de fabricantii din SUA, evident, cu exceptia pietei de resedinta. „In toate regiunile lumii s-a constatat {access view=gratis,abonat}un declin evident, cel mai pronuntat fiind constatat in Africa, acest continent fiind urmat in topul scaderii de America de Sud. Mai precis, potrivit datelor centralizate la Departamentul Comertului, in ianuarie-iunie 2015 exportul spre Canada a regresat cu 12%, la 3,1 miliarde USD, in America de Sud deprecierea a fost de 23%, pana la 990 milioane USD, in Asia s-a constatat o diminuare de 11% (corespunzatoare sumei de 923 milioane USD), in timp ce in Europa s-au exportat utilaje in valoare de 878 milioane USD. In ceea ce priveste alte regiuni, in partea centrala a Americii s-a remarcat o contractie de 21% (748 milioane USD), cererea din Asia/ Oceania a regresat cu 10%, la 417 milioane USD, iar cele mai grave probleme s-au constatat in Africa, unde exportul nu a depasit 385 milioane de dolari (-44%)”, a declarat Benjamin Duyck, director al departamentului de cercetare a pietei din cadrul AEM.
In opinia oficialului organizatiei, cel de-al doilea trimestru din acest an a fost al zecelea consecutiv in care exportul american de utilaje s-a depreciat si al saptelea – tot consecutiv – de apreciere a importului. Producatorii din SUA devin, astfel, treptat, tot mai putin competitivi pe plan mondial, insa mai ales din motive exogene. Astfel, singura categorie de echipamente pentru care s-a remarcat o sporire a exportului a fost reprezentata de generatoare.
Fluxul de investitii s-a reorientat spre tarile dezvoltate
„In timp ce piata din SUA este relativ stabila, in general (cu unele probleme induse ca urmare a scaderii cotatiei petrolului), balanta comerciala pentru industria noastra se degradeaza continuu. Este dificil de identificat adevarata cauza a acestei situatii, deoarece exista numerosi factori de influenta ce au un impact important asupra operatiunilor de export derulate de producatori. In primul rand, aprecierea monedei americane submineaza competitivitatea fabricantilor, iar in septembrie a.c. indicele de comert ponderat (BWTI) pentru USD, furnizat de Federal Reserve, a crescut cu 18,2% fata de ianuarie 2014 si cu 21,5% raportat la ianuarie 2013. In al doilea rand (dar nu ca importanta), este vorba despre o deteriorare globala a cererii, ca urmare a unor nereguli structurale si a periodicitatii acesteia. De vreme ce fluxul de investitii se intoarce de pe pietele emergente inapoi in economiile dezvoltate (cum ar fi cele din vestul Europei – si nu numai), cererea de echipamente de constructii este mai puternica (si solvabila) in statele industrializate. De asemenea, economiile emergente sunt inegal afectate, astfel incat ne asteptam insa ca, pe piata din China, sa intampinam dificultati deosebite. Evident, schimbarea fluxului de investitii va induce cresteri economice in alte parti ale lumii, castigatoare urmand a fi companiile ce vor reusi sa profite de noile oportunitati”, a avertizat Benjamin Duyck.
In fine, dar nu in ultimul rand, in ceea ce priveste principalele destinatii de export pentru producatorii americani de echipamente de constructii, se remarca faptul ca, in pofida scaderii valorice, primele cinci raman tot tarile din cele doua Americi (plus Australia), pozitia intai in clasament fiind ocupata de Canada, cu 3,1 miliarde USD. Singurul stat european din cele zece analizate este Belgia, cu 147 milioane USD (locul al optulea), ceea ce-i permite sa surclaseze China din acest punct de vedere, deoarece livrarile catre tara asiatica respectiva nu au depasit 140 milioane USD in primul semestru din acest an. Pentru informatii suplimentare, www.aem.org
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TeraSteelCOVID-19AUTODESKbluebeamVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere