Agenda Constructiilor
Duminica, 02 Octombrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - ACUE: Furnizorii de energie vor includerea in lege a unor termene exacte de decontare
ACUE: Furnizorii de energie vor includerea in lege a unor termene exacte de decontare
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 23 Mar 2022 12:16
Furnizorii de energie si-ar fi dorit sa fie scosi din schemele cu masuri de sprijin pentru consumatori si sa se acorde un ajutor direct, dar s-a ales continuarea prin mecanismul de finantare al furnizorilor si ne-am dori ca in noua Ordonanta sa fie completate anumite articole, cu termene ferme de decontare, a declarat, marti, Dana Daraban, director executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).
"Daca ar fi sa ne uitam spre viitor, ca o masura, oportunitatea adoptarii unui pachet pentru o perioada mai lunga, o acceptam. Vedem pe langa criza energetica o criza geopolitica. Evolutiile sunt greu de estimat. Suntem de acord ca traim o perioada cu un grad de impredictibilitate mare si este nevoie de o interventie vizavi de modul cum se intervine. Noi am fost intr-un fel doritori sa fim scosi cumva din aceste scheme si sa se asigure un ajutor direct. Pana la urma s-a decis continuarea acestei scheme prin mecanismul de prefinantare al furnizorilor, deci intial prefinanteaza furnizorii aceste scheme. Intelegem, sa spunem asa, ca s-a ales aceasta varianta, dar ne dorim in continuare un flux rapid de decontare si, o chestiune pe care am vazut-o in Ordonanta proaspat publicata in Monitorul Oficial, ne-am dori o completare a anumitor articole cu niste termen ferme pentru decontare", a spus Dana Daraban, la o conferinta organizata de Financial Intelligence.
Ea a subliniat ca furnizorii apeleaza de multe ori, pentru a finanta aceste scheme, la imprumuturi, iar saptamana trecuta platile care trebuiau facute catre furnizori pe schema din sezonul rece 2021-2022 erau undeva la 20% din total prefinantare.
"Suntem aproape de finalul lunii martie, ceea ce inseamna finalul perioadei de implementare, cinci luni in care, prin decizia autoritatilor s-au pus in aplicare o serie de plafoane la preturile finale si completate cu o serie de masuri de compensare pentru anumiti beneficiari, in functie de anumite criterii stabilite de lege. Impactul bugetar estimat pentru aceste programe, estimare facuta de autoritati, este de sapte miliarde lei, daca imi amintesc corect. In conditiile in care membrii ACUE acopera undeva la 60% din consumul de energie electrica si 90% din consumul de gaze naturale as putea sa spun ca membrii Federatiei ACUE participa in mod substantial la prefinantarea acestei scheme. Suntem constienti de anumite impedimente care au intervenit in respectarea termenelor initiale stabilite de statul roman, totusi insistam in ideea de a avea un flux mai rapid de decontare. Daca nu ma insel eu, la nivelul saptamanii trecute cred ca eram undeva cu platile care trebuiau facute catre furnizori undeva la 20% din total valoare prefinantata de furnizori. Furnizorii, pentru a prefinanta aceasta schema, apeleaza de cele mai multe ori la imprumuturi, deci e un anumit stres financiar pe care ne dorim cu ajutorul statului sa-l reducem pe cat se poate", a punctat Dana Daraban.
Potrivit acesteia, Romania este printre putinele tari care au ales modul acesta de interventie, cu impact direct la furnizori si distribuitori, majoritatea statelor membre UE promovand masuri de reducere a componentei fiscale din factura.
"Fara a spune ca e ceva bun sau rau, eu vreau doar sa descriu situatia actuala si care e contextul european. La nivel european, doar sase tari, in zona de energie electrica, au aplicat masuri cu impact direct la furnizori si distribuitori, in timp ce 13 tari au apelat la acele masuri pe care le-am promovat si noi de reducere a componentei fiscale din factura. Tot in zona de energie electrica, doar trei tari membre au aplicat si o componenta de plafonare, iar din acestea doar doua, Romania si Bulgaria, au completat si cu o forma de compensare. La gaze naturale doua tari au aplicat masuri cu impact direct pe furnizori si distribuitori, 11 tari au mers pe acele variante de reducere a componentei fiscale. Romania cred ca e singura care a aplicat si acea plafonare cu recuperarea, teoretic, ulterioara a valorii care rezulta din plafoane. Furnizorii de la inceput au spus ca aplica legislatia in vigoare si vom face in continuare acelasi lucru, dar vrem sa se inteleaga presiunea financiara la nivelul furnizorilor si al distribuitorilor. Mai ales ca ne pregatim pentru o noua schema pe un an, trebuie atent gestionata, pentru ca nu ne dorim probleme, in special la actorii principali implicati in implementarea acestei scheme", a explicat directorul ACUE.
Guvernul a aprobat la finele saptamanii trecute Ordonanta de Urgenta privind plafonarea preturilor la energie electrica si gaze timp de un an, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali, aceasta fiind publicata marti dimineata in Monitorul Oficial.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMAUTODESKTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
SEPTEMBRIE
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
hilti
FRONTALE
CELCO 2020
BMI_Icopal
MAKITA
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere