Agenda Constructiilor
Vineri, 31 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Actualitatea interna - CTDS: Exista lucrari blocate in tara din cauza lipsei dirigintilor de santier
CTDS: Exista lucrari blocate in tara din cauza lipsei dirigintilor de santier
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Nov 2018 07:59
Exista domenii, cum sunt cele de retele electrice si de gaze, unde numarul de diriginti de santier este extrem de mic si chiar judete fara niciun astfel de specialist. Aceasta situatie a generat, in unele momente, chiar blocarea receptiei unor lucrari cum sunt cele de bransare, unde nu au existat specialisti care sa ateste ca au fost corect executate, potrivit inginerului Cezar Petre, presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS). "Situatia este inadmisibila, avand in vedere volumul mare de astfel de lucrari. Putem spune ca, din cauza numarului mic de specialisti, devine o misiune imposibila aplicarea sistemului calitatii. Avem nevoie de examene racordate la necesitatile pietei, care sa impuna standarde de pregatire, dar care sa tina cont si de nivelul mediu de pregatire din domeniu", a explicat Cezar Petre.
In acelasi timp, exista si domenii de atestare in care numarul dirigintilor de santier este corespunzator, in special in zona constructiilor de cladiri. Potrivit CTDS, multi dintre acesti specialisti se confrunta cu dificultati legate de birocratie, dar si cu atitudinea unor investitori de a construi la costuri cat mai mici, in detrimentul calitatii.
"Cred ca principala lupta a dirigintilor de santier nu este cu executantii, ci cu birocratia, dar mai ales cu investitorii. Dirigintii de santier reprezinta in special interesul beneficiarilor finali ai constructiilor. In stransa relatie si buna colaborare cu Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), de multe ori ne lovim de atitudinea unor investitori, indiferent ca sunt privati sau de stat, care si-ar dori sa realizeze economii de costuri pe baza reducerii calitatii pana sub limitele legale. Exista numeroase situatii in care investitorii renunta la diriginti de santier foarte buni, pe motiv ca isi fac prea bine treaba si nu accepta compromisuri. Din pacate, desi majoritatea dirigintilor de santier sunt responsabili, exista un numar mic de specialisti care, in mod real, nu asigura urmarirea calitatii si se comporta ca niste purtatori de stampile, fara a dori sa inteleaga ca fiecare stampila trebuie pusa cu maxima responsabilitate. O alta lupta pe care o ducem este cu birocratia. Procedurile instituite de stat sunt mult prea stufoase, ceea ce duce, de multe ori, la aplicarea lor formala. Ar fi mai bine sa avem cateva reguli de baza si pe care sa le respectam, nu atat de multe si imposibil de urmarit. Este nevoie sa mai simplificam putin sistemul, intrucat pentru unele tipuri de constructii numarul de specialisti necesar este mult prea mare raportat la categoria de importanta a investitiei. Legea spune ca exista aceasta diferentiere, dar, in fapt, ea nu se aplica", a explicat presedintele CTDS.
 
In 2019 este asteptata orientarea catre investitiile publice
Pentru 2019, ing. Cezar Petre estimeaza o orientare a activitatii de constructii catre investitiile publice, avand in vedere numarul mare de proiecte care se afla acum in diferite etape de autorizare si obtinere a finantarilor. "Cu totii ne asteptam ca anul 2019 sa pivoteze puternic spre investitii publice. In prezent, volumul acestor investitii este redus si este nevoie sa repornim acest motor economic. Statul se pregateste sa faca investitii majore pe infrastructura, iar autoritatile locale au nevoie sa faca fata noilor cerinte ale societatii. Sunt necesare drumuri, autostrazi, scoli si spitale noi sau modernizate etc. Toate acestea inseamna investitii, iar aceste proiecte aflate acum in faze de obtinere a autorizarii si finantarii se vor regasi pe piata in anul 2019. In acelasi timp, va avea loc o relaxare in domeniul privat, normala avand in vedere ca deja costurile cu forta de munca si pretul materialelor au crescut, iar preturile terenurilor nu mai reflecta valoarea lor reala, fiind speculativ, motiv pentru care este posibil ca in acest moment sa asistam la un varf al pietei de real estate", a mai explicat presedintele CTDS.
Organizatia a fost infiintata in anul 2016, avand, in prezent, ca membri, circa 1.500 de diriginti de santier, reprezentand aproape toti specialistii care si practica aceasta meserie, si constituie una dintre cele mai importante organizatii profesionale din domeniul constructiilor. CTDS reprezinta interesele membrilor asociatiei, participa la pregatirea continua a acestora si asista institutiile statului in vederea imbunatatirii sistemului calitatii in constructii, fiind pe lista organizatiilor atestate pe langa Parlamentul Romaniei pentru participarea activa in procesul de consultare publica si legiferare. Din 2019 CTDS va indeplini experienta necesara pentru a putea deveni asociatie de utilitate publica, o etapa absolut necesara pentru cresterea resurselor acesteia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTERAPLASTman and machinehiltiVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
BALTIC
FRONTALE
viarom
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
theda mar
Acvatot 2019
BMI_Icopal
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
MAKITA
leviatan
Ubitech
rigips

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023