Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - VISA & Kearney: Nivelul economiei informale a atins cota de 30% din PIB in 2023
VISA & Kearney: Nivelul economiei informale a atins cota de 30% din PIB in 2023
Actualitatea interna Publicat de AG&F 29 Mar 2024 12:01
O crestere cu 5% a platilor digitale in cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproape 7 miliarde de lei in Romania, releva cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa, in parteneriat cu Kearney, informeaza Agerpres.
"Mediul de afaceri si autoritatile sunt din ce in ce mai preocupate de problemele persistente legate de pierderea veniturilor fiscale, denaturarea indicatorilor economici si concurenta neloiala pe care o aduce economia informala. O serie de masuri digitale au fost implementate in ultimii ani pentru a creste veniturile si pentru a contribui la inlaturarea activitatilor economice de acest tip. Printre aceste masuri se numara si incurajarea utilizarii platilor digitale in economie. In Romania, o crestere de 5% a platilor digitale in cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu aproximativ 7 miliarde de lei, arata cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa in parteneriat cu Kearney, lansat astazi, 27 martie, in timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul Romaniei", se arata intr-un comunicat la VISA.
Cercetarea si-a propus sa puna in evidenta rolul politicilor publice in combaterea economiei subterane din tarile din Europa si sa identifice lectiile invatate si factorii care ar putea facilita succesul acestor politici, urmarind in principal impactul platilor digitale.
Astfel, datele arata ca, desi Romania inregistreaza unele progrese in reducerea economiei informale in ultimul deceniu, este nevoie in continuare de eforturi sustinute pentru a atenua efectele determinate de crizele multiple cu care se confrunta mediul de afaceri si economia, incepand cu perioada pandemiei de COVID, conflictul din Ucraina si cresterea costurilor de trai.
"Cautand sa sustina transparenta, Guvernul Romaniei a introdus o serie de masuri pentru a contracara efectele economiei subterane, inclusiv un sistem electronic de monitorizare a vanzarilor si a transportului de marfuri, case de marcat electronice obligatorii pentru toate tipurile de afaceri, facturarea electronica. Visa si-a asumat angajamentul de a facilita plata taxelor si impozitelor cu cardul, simplificand viata romanilor prin experiente de plata rapide si convenabile, care sa permita un management financiar eficient. Cu scopul de a sprijini economia, Visa va continua sa sustina infrastructura necesara platilor digitale, investind in platforme si retele si asigurandu-se ca acestea raspund nevoii populatiei si mediului de afaceri din Romania pentru servicii digitalizate si moderne", se spune in comunicat.
Limitarile in utilizarea platilor digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici si costuri mai mari pentru antreprenori si afaceri, precum si o trasabilitate scazuta a fluxurilor de bani. Toate acestea determina o crestere a economiei informale, care, in 2023, a atins 30% din PIB in Romania, conform datelor din studiul mentionat anterior.
"Platile digitale reprezinta instrumentele cele mai accesibile pentru a eficientiza platile dintre consumatori, companii, stat si, totodata, de a crea presiune pentru reducerea volumului de tranzactii asociate economiei subterane. Salutam eforturile Guvernului de a digitaliza administratia publica si de a creste volumul platilor fara numerar, iar noi la Visa cautam modalitati adecvate de a aduce in continuare platile digitale mai aproape de oameni si de piata. Este important ca mediul de afaceri impreuna cu autoritatile sa adopte in continuare masuri adecvate pentru a face economia oficiala mai atractiva si mai competitiva", a spus Catalin Cretu, General Manager Visa pentru Romania, Bulgaria, Croatia si Slovenia.
Visa pune la dispozitia intreprinderilor mici tehnologia si inovatia de care dispune, astfel incat acestea sa poata tine pasul cu cerintele consumatorilor, si le asigura resurse educationale prin initiative care sa le vina in ajutor pe plan local. In urma cu trei ani Visa a lansat Marile Afaceri Mici, o platforma integrata ce reuneste informatii, solutii si oferte exclusive de la partenerii locali cu scopul de a ajuta antreprenorii sa-si dezvolte afacerea prin conturarea unei prezente online puternice si prin acceptarea platilor digitale. In acelasi timp, Visa investeste in inovatie si se concentreaza pe initiative care permit IMM-urilor sa se adapteze peisajului digital aflat in continua schimbare. Acestea vizeaza colaborarea cu institutii financiare si alti parteneri din Romania pentru implementarea unor solutii precum "Tap to Phone" care transforma smartphone-urile si tabletele in terminale mobile de plata, facilitarea platilor cu cardul direct din facturile online emise de IMM-uri sau semnaturi electronice prin certificate digitale calificate.
Transparentizarea si facilitarea fluxului de bani intre consumatori, companii si guvern este o prioritate pentru Visa, potrivit comunicatului. Pe masura ce tot mai multe sectoare ale economiei sunt digitalizate, apar noi contexte in care banii sunt transferati catre si de la companii, cetateni, stat. Cu programele si instrumentele sale de stimulare a platilor digitale, Visa incearca sa motiveze pozitiv companiile si antreprenorii activi in Romania, astfel incat efectele sa se resimta la nivelul intregii economii.
"Vestea buna este ca un numar tot mai mare de romani incep sa-si plateasca impozitele online. Doua din trei plati de impozite si taxe efectuate cu cardurile Visa anul trecut au fost efectuate online, platile de cea mai mare valoare facandu-se tot prin internet prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. Faptul ca ne putem plati taxele online in cateva secunde, indiferent de locatia noastra, prin intermediul platformei Ghiseul.ro, reprezinta un pas extrem de important in transformarea digitala a Romaniei, sustinuta puternic de Visa. Anul acesta, ne face placere sa sarbatorim cea de-a 13-a editie a campaniei nationale de informare a romanilor despre beneficiile platii impozitelor si taxelor cu cardul", a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa Romania.
Studiul "Economia Informala in Romania 2023", sustinut de Visa, isi propune sa sensibilizeze publicul cu privire la economia informala si la rolul platilor electronice in combaterea acesteia. Studiul a fost realizat in primavara anului 2023 de Kearney, o firma globala de consultanta in management strategic, in colaborare cu Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, Austria, unul dintre expertii de top in economia informala.
Visa este lider mondial in domeniul platilor digitale, facilitand tranzactii de plata intre consumatori, comercianti, institutii financiare si entitati guvernamentale din peste 200 de tari si teritorii. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
rigips
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
ness project
EDIT-Structural
viarom
leviatan
strabag nivel 1
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
theda mar
siniat
noark
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander