Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PRO BCA: Producatorii sunt nemultumiti de politica fiscala a Guvernului
PRO BCA: Producatorii sunt nemultumiti de politica fiscala a Guvernului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 26 Oct 2017 12:42
Organizatia Patronala a Producatorilor de BCA din Romania "PRO BCA", reprezentanta a intereselor principalelor companii producatoare de BCA, isi exprima profunda nemultumire privind intentia Guvernului de a introduce o taxa de solidaritate de 2%. "Indiferent ca este numita taxa de solidaritate (asa cum a fost prezentata de Ministrul Finantelor Publice) sau contributie de solidaritate (cum apare in declaratia prim-ministrului), in esenta, aceasta crestere a gradului de fiscalitate nu are nicio logica. Continuarea sistemului de a modifica intempestiv cadrul fiscal fara a exista studii de impact, fara ca aceste propuneri sa fie discutate in prealabil cu partenerii sociali (patronate, sindicate), asa cum de altfel prevede cadrul legal, arata o lipsa de respect fata de mediul de afaceri. In plus, prezentarea unor astfel de propuneri de catre membrii Guvernului direct in mass-media este in totala contradictie cu principiile parteneriatului care trebuie sa existe intre Guvern si mediul de afaceri. In consecinta, PRO BCA solicita Guvernului sa anunte public decizia de renuntare la introducerea acestei taxe si mentinerea contributiei la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale la nivelul de 0,25%", declara reprezentantii PRO BCA.
De asemenea, reprezentantii producatorilor de BCA indica faptul ca intentia de transferare a taxelor sociale integral in responsabilitatea salariatilor, desi anuntata de peste doua luni, nu are inca la baza o propunere concreta pentru a fi inteleasa.
"Mai mult, asa-zisa «reducere cu 4% a taxelor» (de la 39,5% la 35%) nu este reala, avand in vedere ca, pe de o parte, nu se stie clar ce se intampla cu celelalte patru taxe, exceptand CAS si CASS (respectiv contributia pentru concedii si indemnizatii, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru accidente de munca si boli profesionale si contributia la fondul de handicap), iar pe de alta parte, faptul ca noul nivel de 35% s-ar aplica la un fond de salarii majorat cu 22,5% ar elimina aceasta reducere de 4%. In plus, nu se ia in calcul faptul ca, atat in mediul privat, cat si la companiile de stat exista sporuri care se adauga salariului brut, determinand astfel nivelul venitului brut lunar al fiecarui salariat. In lipsa unei propuneri legislative clare este dificil de estimat daca reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% compenseaza aceste cresteri", mai precizeaza reprezentantii PRO BCA.
In concluzie, producatorii indica faptul ca, pentru finalizarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2018, Guvernul nu are la indemana decat doua solutii cu referire la subiectele prezentate:
  • Sa pastreze pentru anul 2018 acelasi sistem al taxelor sociale repartizat intre companie si salariati, mentinand in analiza posibilitatea reducerii procentului de 16% aferent impozitului pe salarii, in cazul in care nivelul deficitului bugetar permite acest lucru.
  • Sa modifice legea salarizarii unitare daca se constata ca in realitate nu este sustenabila prin raportare la veniturile si cheltuielile pentru anul 2018.
***
PRO BCA reuneste principalele companii producatoare de BCA si alte materiale de constructii, in prezent din organizatie facand parte Celco, Macon, Elpreco, Somaco Grup Prefabricate, Xella RO, precum si compania producatoare de pasta de aluminiu, Alba Aluminiu. Organizatia este membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA - EAACA.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iulAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
hilti
rigips
CELCO 2020
hidroplasto
strabag nivel 1
Acvatot 2019
cv water 2021

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere