Agenda Constructiilor
Sambata, 22 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - NOVUM INVEST: Cresterea salariilor si dezvoltarea regionala aduc noi oportunitati
NOVUM INVEST: Cresterea salariilor si dezvoltarea regionala aduc noi oportunitati
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 27 Nov 2023 06:20
Novum Business Invest dezvolta proiecte majore in 5 zone bine conectate ale Capitalei, respectiv Novum Politehnica - pe Bd. Iuliu Maniu 6R, langa parcul Universitatii Politehnica, Novum Viilor - un proiect rezidential langa Parcul Carol, Novum Pacii - in zona Parcului Pacii, Novum 56 - pe Bd. Timisoara nr. 56, in proximitatea centrului comercial Plaza Romania, si Novum Splai - ultimul bloc din complexul construit pe Splaiul Independentei, langa Universitatea Politehnica. Toate acestea insumeaza peste 2.000 de apartamente, care urmeaza sa fie livrate in urmatorii doi ani. Cel mai avansat proiect rezidential Novum este complexul premium Novum Politehnica, cu peste 500 de unitati livrate si foarte putine apartamente disponibile ramase la vanzare, aproximativ sub 20 de unitati, in total. La fel si prima faza a proiectului din Bd. Timisoara - Novum 56 - care a fost aproape in totalitate vanduta. 
Pe langa proiectul deja celebru Novum by the Sea, din Olimp, dezvoltatorul va construi ansamblul rezidential de lux Novum by the Sea Grand Resort - Your Extraordinary Home. Cele 3 blocuri care vor fi adaugate resortului vor fi livrate in urmatorii 2 ani, vor avea 408 apartamente, 36 de duplexuri si 465 de locuri de parcare, situate la cele trei niveluri de subsol. Tot aici, Novum a inaugurat, recent, un concept de MedSPA, cu 21 de cabinete de tratamente, recuperare si wellness.
Mai multe detalii despre proiectele Novum, dar si despre evolutia pietei rezidentiale, ofera, in continuare, Alin Popa, directorul general al Novum Invest.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata dezvoltarilor de proiecte rezidentiale in 2023? Cum evolueaza piata, din punct de vedere al cererii si preturilor? 
- Pe piata rezidentiala, aria unde grupul Novum Business Invest are concentrata cea mai mare parte a activitatii, avem o schimbare importanta - cresterea cotei de TVA de 5% la 9% pentru locuintele sub 120.000 de euro, de la 1 ianuarie 2024. In acest sens, suntem pregatiti sa ii ajutam pe clientii nostri sa isi securizeze aceasta cota de 5% la semnarea precontractului pentru locuinte in proiectele noastre, pana la finalul anului. O alta tendinta observata in ultima perioada pe piata rezidentiala din Romania, este scaderea semnificativa a creditarii (de aproximativ 25%) care sugereaza o prudenta crescuta in piata sau o adaptare la noile conditii economice. Totodata, aceasta prudenta este alimentata de dificultatile cu care se confrunta clientii cu venituri mici pana la medii in a se califica pentru obtinerea unui credit pentru sumele necesare. Acest lucru ne face sa fim mai atenti la pozitionare si segmentul de piata caruia ne adresam. Majoritatea cumparatorilor de apartamente din portofoliul nostru sunt cei cu resurse sporite de lichiditate, pe care le folosesc atat pentru achizitii de locuinte uz propriu, dar si pentru investitii in comunitati rezidentiale cu potential de crestere si generare ulterioara de randamente atractive. In acelasi timp, piata imobiliara nu s-a oprit din crestere, preturile urcand cu 5,5% in primele 9 luni ale acestui an. Si salariul mediu net la nivel national a crescut si a tinut pasul (+15,5% in acelasi interval). Acest lucru indica faptul ca, in ciuda unei creditari scazute pentru o anumita categorie de cumparatori, piata imobiliara ramane sanatoasa si in crestere.

- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata dezvoltarilor rezidentiale, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt, sectorul dezvoltarilor rezidentiale se confrunta cu provocari precum volatilitatea preturilor materialelor de constructie si scaderea creditarii cu 25%, dar si cu oportunitati emergente precum tendinta de relocare datorata flexibilitatii muncii la distanta si adoptarea tehnologiilor inovatoare pentru eficienta si sustenabilitate. In orizontul mediu, anticipam provocari precum concurenta si adaptarea la noile standarde, dar si oportunitati legate de cresterea salariilor si dezvoltarea regionala. Pe termen lung, schimbarile demografice, turbulentele geopolitice si impactul schimbarilor climatice ar putea influenta dezvoltarile, in timp ce urbanizarea si investitiile in infrastructura continua sa ofere noi oportunitati pentru dezvoltatori.
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare? In ce fel v-au influentat planurile de investitii?
- Majorarile de preturi din constructii si dificultatile din lanturile de aprovizionare ne-au determinat sa devenim mai agili, mai inovatori si mai rezilienti in fata adversitatilor si sa imbratisam chiar deschiderea unor linii proprii de productie de materiale in cadrul grupului de companii Novum Business Invest.
De asemenea, aceste provocari ne-au determinat sa reanalizam si sa adaptam strategiile de aprovizionare, cautand alternative si solutii de backup pentru materialele esentiale. Am incercat sa ne diversificam sursele de aprovizionare pentru a reduce dependenta fata de furnizori specifici si am colaborat mai strans cu partenerii nostri pentru a anticipa si a gestiona mai bine perturbarile.

 
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- Compania noastra avanseaza cu mai multe proiecte rezidentiale si in domeniul ospitalitatii, raspandite in diferite regiuni ale tarii, avand un accent special pe Bucuresti si Constanta. Actualmente, ne concentram pe cinci zone esentiale si strategic amplasate in capitala: Novum Politehnica, situat pe Bd. Iuliu Maniu 6R, in apropierea Parcului Universitatii Politehnica; Novum Viilor, amplasat langa Parcul Carol; Novum Pacii, in vecinatatea Parcului Pacii; Novum 56, localizat pe Bd. Timisoara nr. 56, aproape de Plaza Romania si marginit de Parcul Liniei, cel mai mare parc liniar din oras; si Novum Splai, care reprezinta ultima cladire din complexul nostru de pe Splaiul Independentei, aflat langa Universitatea Politehnica. Aceste proiecte cuprind un total de peste 2.000 de apartamente, programate pentru livrare in faze distincte, in urmatorii doi ani.
La Olimp, pe segmentul rezidential, avem in derulare proiectul "Novum by the Sea Grand Resort - Your Extraordinary Home", care adauga trei noi blocuri la resortul existent Novum by the Sea si care va fi finalizat in urmatorii 2 ani, totalizand 444 de unitati rezidentiale si 465 locuri de parcare, cat si proiectul rezidential din Olimp - Novum by the Sea Residences - apartamente moderne, cu amenajari premium, la acelasi standard cum ne-am obisnuit oaspetii, lansat in aceasta vara pentru comercializare. 
Succesul nostru in proiectele rezidentiale ne-a facilitat extinderea in sectorul hospitality, office si logistica. In acest context, in 2021, am dezvoltat hotelul Ibis Bucharest Politehnica printr-o investitie de peste 10 milioane de euro. De asemenea, am introdus facilitati de top la Novum by the Sea, incluzand un concept inovator de MedSPA, cu tratamente balneo si de recuperare, cu 21 de cabinete specializate, in urma unei investitii de 3 milioane de euro. 
 
 
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si care sunt principalele caracteristici de sustenabilitate ale proiectelor pe care le dezvoltati?
- Dezvoltarile de tip Consum Redus de Energie (NZEB) sunt esentiale, aducand beneficii majore in termeni de eficienta energetica si reducere a costurilor pe termen lung. Clientii apreciaza aceste inovatii, cautand solutii durabile si cost-effective pentru locuinte. La Novum Invest, ne straduim sa subliniem aceste avantaje in fiecare discutie cu clientii. Investind in proiectele noastre, beneficiile nu se limiteaza doar la economii financiare, ci si la un trai de calitate superioara. Astfel, locatarii se bucura de un mediu optimizat, cu izolatie termica de top, incalzire in pardoseala, ventilatie eficienta si alte caracteristici ce sporesc confortul locativ.
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Pe termen mediu si lung, Novum Invest are ca obiectiv consolidarea pozitiei sale pe piata imobiliara din Romania prin dezvoltarea comunitatilor rezidentiale de calitate si durabile. Scopul nostru este de a oferi rezidentilor nostri o experienta de locuire tot mai placuta, prin crearea de facilitati multiple in incinta acestor comunitati.
Dorim sa extindem portofoliul nostru de proprietati si sa contribuim la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale. Ne concentram pe construirea de locuinte moderne si dezvoltarea de comunitati care sa serveasca drept factori de crestere si atractivitate investitionala in sectoarele in care activam. In aceste comunitati, integram spatii verzi, parcuri, zone de recreere, centre comerciale si alte servicii, astfel incat locuitorii sa aiba acces la toate facilitatile necesare pentru un stil de viata confortabil. Novum Invest are o viziune clara si ambitioasa de a crea comunitati rezidentiale de calitate, durabile si atragatoare atat pentru investitori, cat si pentru cei care cumpara pentru ei insisi.
 
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Pe langa fluctuatiile pietei si necesitatea adaptarii rapide, riscurile de inflatie, instabilitatea pietei si potentialele conflicte regionale adauga straturi suplimentare de complexitate. Mentinerea calitatii exceptionale in proiectele noastre depinde de expertiza echipei, accesul la tehnologii de varf si materiale de calitate. Gestionarea riscurilor asociate cu dezvoltarile imobiliare si conformitatea cu reglementarile din domeniu sunt cruciale. In plus, finantarea adecvata si gestionarea acesteia, pentru a ne asigura ca respectam angajamentele fata de clienti, sunt la fel de importante in strategia noastra.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
noark
leviatan
theda mar
viarom
strabag nivel 1
Acvatot 2019
Ubitech
BogArt
quadratum
konsent
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ness project
rigips
EDIT-Structural
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander