Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - APMGS: Lipsa monitorizarii continue a starii tehnice a constructiilor genereaza riscuri
APMGS: Lipsa monitorizarii continue a starii tehnice a constructiilor genereaza riscuri
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 26 Aug 2024 13:07
Un subiect care trebuie mai des supus atentiei este legat de practicile viciate din domeniul monitorizarii geotehnice si structurale a constructiilor, care fac ca urmarirea comportarii in timp a acestora sa fie ignorata sau sa nu isi atinga scopul in mod eficient, spune Mariana Garstea, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS). Ea a identificat cateva dintre cele mai frecvente probleme in contextul legislatiei constructiilor din Romania, pe care le redam in continuare:
Ignorarea monitorizarii pe toata durata de viata a unui proiect. Multe proiecte se concentreaza doar pe monitorizare in executie, neglijand importanta monitorizarii in exploatare. Acest lucru nu doar ca duce la lipsa de informatii critice privind starea si sanatatea structurala a asset-ului, dar poate genera si costuri mai mari si un efort suplimentar considerabil atunci cand apar probleme.
Utilizarea tehnologiilor invechite. Domeniul de monitorizare structurala si geotehnica a constructiilor avanseaza rapid, iar tehnologiile moderne sunt esentiale pentru eficientizarea procesului si obtinerea de date precise si rapide. Folosirea unor metode si echipamente de monitorizare depasite afecteaza calitatea informatiilor obtinute si, implicit, deciziile bazate pe acestea.
Lipsa standardizarii. Desi exista legislatie in vigoare, aplicarea acesteia nu este uniforma. Fara standarde clare, exista o variatie semnificativa in practicile utilizate si in alegerea partenerilor de monitorizare. Aceasta poate genera confuzie si poate dauna intregului proiect, subminand astfel obiectivele de siguranta si eficienta.
Subestimarea riscurilor. Multi profesionisti subestimeaza riscurile asociate cu neimplementarea unei monitorizari adecvate, avand o mentalitate de tipul "mie nu mi se poate intampla" sau "merge si-asa". Aceasta atitudine poate duce la consecinte grave, inclusiv accidente.
Formare insuficienta a personalului. Lipsa de pregatire tehnica a personalului responsabil cu monitorizarea poate genera erori in interpretarea datelor si poate duce la proiecte copy-paste. Este crucial sa lucram cu oameni bine pregatiti si competenti, care sa inteleaga importanta monitorizarii.
Perceptia legata de investitia in monitorizare. Decizia de a nu implementa sisteme de monitorizare este adesea influentata de perceptia ca acestea sunt costisitoare. Este esential sa evaluam corect riscurile asociate si sa alegem parteneri de incredere, cu expertiza in domeniu. Toate acestea trebuie cantarite cu atentie atunci cand discutam despre monitorizarea pe termen lung si beneficiile acesteia.
"Imi doresc sa avem mai des discutii deschise despre perceptiile gresite din industrie. Sper ca aceste observatii sa fie un punct de plecare pentru colaborari mai bune si transparente in cadrul legislatiei constructiilor din Romania", conchide Mariana Garstea.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
rigips
quadratum
Acvatot 2019
DRS
MAKITA
EDIT-Structural
konsent
noark
SIGM
ELECTROGRUP
viarom
ERBASU CONSTRUCT
ness project
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
BogArt
concelex
Ubitech
theda mar
CDS
SSAB
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander