Agenda Constructiilor
Vineri, 31 Martie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - CERTSIGN: Semnatura electronica poate fi utilizata acum in arhitectura si constructii
CERTSIGN: Semnatura electronica poate fi utilizata acum in arhitectura si constructii
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 05 Ian 2021 10:47
Guvernul Romaniei a emis OUG nr 140/2020, in data de 19 august 2020, care a fost aprobata prin Legea nr. 255/2020, ce prevede stabilirea unor masuri privind utilizarea inscrisurilor in forma electronica in domeniile constructii, arhitectura si urbanism. Astfel, activitatea din domeniile mai sus mentionate poate continua la nivelul de pana acum, insa tinand cont de normele sanitare impuse si avand, totodata, valoare 100% legala, reitereaza un comunicat CertSign, companie ce ofera solutii integrate de arhivare, securitate cibernetica si personalizare carduri.
La inceputul anului 2021, in prima partea a lunii ianuarie, vor intra in vigoare normele tehnice ce vor reglementa utilizarea inscrisurilor electronice in constructii, arhitectura si urbanism. Acestea stabilesc modul in care semnatura electronica calificata aplicata pe documentele si documentatiile transmise catre institutiile statului va putea fi solicitata, emisa, verificata sau modificata.
Toata documentatia, de la proiect, avize, pana la receptia lucrarii, va putea fi semnata si transmisa electronic, mult mai usor si mai rapid, folosind certificatul calificat.
Semnatura electronica calificata este singurul tip de semnatura care, conform Regulamentului European eIDAS 910/2014, este echivalenta cu semnatura olografa, astfel ca are integral acoperire legala.
Emiterea de avize, acorduri, aprobari si autorizatii se va face electronic, ca alternativa la transmiterea acestora in format fizic cu semnatura olografa si stampila sau parafa profesionala, aceasta schimbare venind ca suport pentru activitatea arhitectilor, constructorilor, dirigintilor de santier etc., in urma restrictiilor impuse de pandemia cu SARS COV-2.
Potrivit OUG nr. 140/2020, semnatura electronica va putea fi folosita de catre arhitecti, verificatori de proiecte, experti tehnici, auditori energetici pentru cladiri, diriginti de santier, responsabili tehnici cu executia, specialistii in amenajarea teritoriului si/sau in urbanism, in domeniul monumentelor istorice, persoanele care efectueaza lucrari in domeniul apararii impotriva incendiilor, in proiectarea si/sau executarea de instalatii electrice si gaze naturale, cei care executa lucrari de specialitate din domeniul cadastrului, topografiei, geodeziei, fotogrammetriei, teledetectiei si cartografiei.
Un lucru foarte important de retinut este faptul ca semnatura electronica calificata tine locul semnaturii olografe si a parafei profesionale sau a stampilei individuale, dupa caz, conform OUG nr. 140/2020, mai reamintesc specialistii in semnatura electronica de la CertSign.
 
hiltiVideoConfAC-iulALLBIMman and machineTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BMI_Icopal
FRONTALE
CELCO 2020
rigips
BALTIC
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CDS
leviatan
theda mar
viarom
Ubitech
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023