Agenda Constructiilor
Marti, 30 Mai 2023
Abonare reviste
Home - INDEX COMPANII - ACVATOT
PAGINA PERSONALIZATA


ACVATOT

ACVATOT

Adresa: Str. Dinu Vintila nr. 11, Bucuresti, S2
Telefon: 021-252.08.60
Fax: 021-252.09.34
E-mail: contact@acvatot.ro
Web site: www.acvatot.ro
Domenii: Instalatii de apa si HVAC | Instalatii electrice si automatizari
Descriere activitate
Executie lucrari complexe de retele de apa, canalizare, gaz sau termoficare, cat si de instalatii electrice pentru parcuri eoliene, reabilitari de drumuri comunale/judetene sau lucrari complete de apa/canal/drum pentru complexe comerciale.
Prezentare companie/institutie
ACVATOT: Afaceri mai mari si proiecte de 500 milioane lei in derulare
 
 
 
 
 
 
Calin Bichir
Functia/Firma: administrator, Acvatot;
Experienta profesionala: 28 de ani pe piata de constructii.
 
Intr-un context dificil pentru sectorul de constructii in 2022, marcat de scumpirea materialelor de constructii, dificultati pe anumite lanturi de aprovizionare si de cresterile de costuri cu energia si transporturile, businessul companiei Acvatot, specializata in executia de lucrari de constructii ingineresti, s-a mentinut pe o traiectorie crescatoare. Compania estimeaza ca va incheia anul 2022 cu o majorare de peste 13% a cifrei de afaceri, care ar urma sa ajunga la aproximativ 250 de milioane de lei la finalul anului in curs, fata de nivelul de 221,6 milioane de lei realizat in 2021. De asemenea, societatea detine un portofoliu de lucrari in executie evaluat la peste 500 de milioane de lei si continua sa participe la licitatii si sa contracteze proiecte noi. In aceasta perioada, compania lucreaza la proiecte de alimentare cu apa si canalizare in judetul Ilfov, la infrastructura Portului Constanta, la reabilitarea si extinderea DJ 401A si B si a unor drumuri din Bolintin Vale si multe altele.
Cu o experienta de peste 30 de ani in industria de constructii, Acvatot este lider pe piata lucrarilor de utilitate publica, fiind specializata in proiectarea si executia de lucrari complexe de retele de apa, canalizare, gaz sau termoficare, instalatii electrice pentru parcuri eoliene si reabilitari de drumuri.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2021 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2022 si in perspectiva?
- In ceea ce priveste piata constructiilor, anul 2021 a fost al doilea an marcat de pandemia de coronavirus, ceea ce a dus la cresterea fara precedent a preturilor materialelor, multe companii neputand sa sustina aceste majorari. Anul 2022 a fost si este un an plin de provocari si ne asteptam la un an 2023 asemanator.
- Cum a fost afectata dinamica operatiunilor de criza pandemica si, mai nou, de razboiul din Ucraina? Ati avut de suferit din pricina intreruperii lanturilor de aprovizionare, inflatiei preturilor la materiale, penuriei de personal calificat etc.?
- Compania noastra a urmarit evolutia crizei pandemice si a luat toate masurile necesare pentru siguranta sanitara si financiara a angajatilor. Criza sanitara ne-a afectat numai in masura in care a determinat o crestere majora a preturilor materialelor, iar autoritatile contractante au avut nevoie de indrumari din partea Guvernului pentru a solutiona, intr-o oarecare masura, problema actualizarii contractelor. De la inceputul anului 2022, ne confruntam cu noi dificultati generate de razboiul din Ucraina: criza gazelor naturale, a combustibililor, a conductelor din otel, a energiei etc. Resimtim toate aceste crize, fiind nevoiti sa cautam, pe alte piete si la alti furnizori, produsele care erau importate din Ucraina, ceea ce a condus la intarzieri temporare in executia lucrarilor. In ceea ce priveste lipsa de personal calificat, aceasta este si va ramane o problema a pietei muncii din Romania si nu numai. Ne straduim sa atragem constant oameni de buna calitate care sa se integreze in mecanismul companiei noastre si avem tot timpul usa deschisa profesionistilor.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Am continuat sa participam cu asiduitate la licitatii si am adjudecat si in acest an mai multe contracte. Totodata, avem in derulare proiecte aflate in anul doi sau trei de executie, dar am incheiat si contracte noi. Lucram, in continuare, la contractele incheiate cu Apa Canal Ilfov SA, pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si apa uzata in Pantelimon si Branesti, la executia sistemului de canalizare din Cartierul Independentei, din orasul Bragadiru si la contractul privind extinderea drumului de circulatie, Poarta 10bis - Poarta 10, in beneficiul Companiei Nationale a Porturilor Maritime Constanta.
Am castigat, prin licitatie, noi contracte, ce vizeaza reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare in Petrachioaia, Cernica si Glina, reabilitarea si extinderea DJ 401A si B, devierea retelelor de apa/canalizare si a statiei de pompare din zona Preciziei, extinderea retelei de gaze naturale pe str. Timisul Sec din Brasov, reabilitarea si modernizarea drumurilor din Bolintin Vale, judetul Giurgiu, precum si multe altele.
De asemenea, avem in derulare o serie de acorduri-cadru pe o perioada de 4 ani, care vizeaza modernizarea si repararea infrastructurii urbane din Sectorul 1, intretinerea si mentenanta strazilor, aleilor, parcarilor din Sectorul 4, proiectarea si executia retelei de apa, a canalizarii menajere si pluviale si serviciile de asistenta din Sectorul 6, dar si reabilitarea/sistematizarea/optimizarea sistemului de distributie si infiintarea de distributii noi pentru 6 loturi de gaze naturale, precum si lucrari de terasamente generate de interventiile de urgenta pentru remedierea defectelor si anomaliilor la elementele sistemelor de distributie a gazelor in cazul altor 7 loturi.
La aceasta data, derulam contracte in valoare totala de peste 500 milioane de lei.
- Ce obiective si investitii aveti in vedere, in continuare? Vizati extinderea pe piete externe?
- Pentru noi, retehnologizarea este o preocupare permanenta si, in fiecare an, inlocuim echipamentele degradate moral si fizic. In functie de proiectele pe care le avem in derulare sau de intentiile de dezvoltare, achizitionam utilaje specifice.
Printre prioritatile noastre se afla si protejarea mediului si, in acest sens, incercam sa ne aliniem trendului general prin achizitia de utilaje mai putin poluante.
In ceea ce priveste abordarea pietei constructiilor din alte tari, nu avem in plan acest lucru, pentru simplul motiv ca in Romania sunt multe oportunitati de investitii, atat prin Planul National de Redresare si Rezilienta, cat si prin Programul National de Investitii "Anghel Saligny".
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru, in acest moment?
- In executie nu intampinam dificultati, suntem profesionisti si incercam sa rezolvam toate situatiile neprevazute.
Din pacate, decontarea situatiilor de lucrari executate se realizeaza cu greutate, din cauza ca sunt confirmate de autoritati cu intarziere, iar plata acestora se efectueaza dupa 60 de zile si mai mult. Cu alte cuvinte, intre momentul finalizarii unei cantitati de lucrari si momentul incasarii trece mai bine de un trimestru.
Referitor la forta de munca, incercam, asa cum am mai spus, sa atragem si sa fidelizam personal de buna calitate profesionala, asigurand si perfectionarea la locul de munca.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2022)
 

 
 
ACVATOT se consolideaza pe piata si continua investitiile, la 30 de ani
 
Acvatot, companie cu o experienta de 30 de ani pe piata constructiilor din Romania si parte a grupului Veolia, a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de 204 milioane de lei, dupa o crestere de circa 20% fata de nivelul din 2019. Societatea a traversat o perioada deosebit de favorabila in ultimii doi ani incheiati, dupa ce in 2019 si-a dublat business-ul comparativ cu anul anterior. Totusi, in contextul efectelor pandemiei si al majorarii preturilor materialelor de constructii, conducerea companiei estimeaza o crestere moderata a afacerilor, in 2021.
"In conditiile complicate pe care le-am parcurs in ultimul an, precum si in contextul cresterii exponentiale a preturilor materialelor de constructii din cauza pandemiei, cifra de afaceri a companiei noastre a inregistrat o usoara scadere in primele sase luni din 2021, fata de aceeasi perioada a anului 2020. Previziunile noastre arata ca, pana la finalul anului, nu va fi o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri globale fata de anul trecut", spune Calin Bichir, administratorul Acvatot si manager cu o experienta de peste 25 de ani pe piata constructiilor din Romania.
In 2021, Acvatot a continuat implementarea si executia lucrarilor contractate anul trecut, in conditiile in care a incheiat si alte contracte. Compania participa, in continuare, la licitatii, insa intr-o maniera precauta, provocata in principal de majorarile de preturi inregistrate la materialele de constructii, multe dintre proiecte dovedindu-se a fi subevaluate tocmai din acest motiv. Totusi, managerul companiei este optimism in ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a pietei de constructii din Romania. "Pentru perioada urmatoare, suntem optimisti in ceea ce priveste implementarea proiectelor aprobate in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta si investitiile pe care acesta ar trebui sa le finanteze. Estimam in acest sens o crestere a investitiilor, atat publice, cat si private", a precizat Calin Bichir.
In continuare, compania urmareste dezvoltarea activitatii prin achizitionarea de echipamente de ultima generatie, in conditiile in care a cumparat, recent, inca o instalatie de foraj in valoare de peste 500.000 de euro. Printre planurile pe termen scurt si mediu se afla, de asemenea, continuarea procesului de digitalizare in profunzime a organizatiei, in multe dintre segmentele sale de activitate.
In prezent, Acvatot are in implementare si un proiect de extindere a bazei de productie pe care o detine in Bragadiru, unde produce mixturi asfaltice.
"Obiectivul nostru in perioada urmatoare este consolidarea pozitiei pe piata, in domeniile noastre de activitate", a declarat administratorul Acvatot.
Portofoliu de contracte de 200 de milioane de lei
Acvatot are in executie cateva contracte interesante si de amploare, care se desfasoara pe 2-3 ani, in special pe fonduri europene, in cadrul Programului Operational de Infrastructura Mare, cum sunt cele de "Reabilitare conducte aductiune Constanta", contract semnat in 2019 avand ca beneficiar RAJA Constanta; "Extindere retele de apa si canalizare in comuna Breasta, extindere retele de canalizare in comuna Bucovat", proiect contractat in 2020 de la Compania de Apa Oltenia, sau "Reabilitare si extindere retele de alimentare cu apa, retele de canalizare, statii de pompare apa uzata in Pantelimon Branesti", contract semnat in 2021 avand ca beneficiar societatea Apa Canal Ilfov si pe care il executa in asociere cu parteneri traditionali.
Recent, Acvatot a adjudecat si contractul ce are ca obiect "Extindere la 4 benzi a drumului de circulatie existent intre poarta 10 bis si poarta 10", lucrare al carei beneficiar este Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta. Proiectul beneficiaza de finantare din fonduri europene.
Totodata, compania anunta ca a finalizat si proiectul "Amenajare acces in autostrada A2 intre km 21+380 - 24+050, stanga dreapta si a drumurilor de legatura cu acesta", al carei beneficiar este Primaria Branesti, finantat din fonduri bugetare.
"Anul acesta am incheiat numeroase contracte, dintre care amintim «Inchidere depozit neconform de deseuri in comuna Tuzla, judetul Constanta», din domeniul mediului si alte doua contracte in domeniul energiei: «Lucrari de construire de conducte de alimentare cu gaz in orasul Eforie, judetul Constanta», beneficiar Orasul Eforie si «Lucrari de terasamente generate de interventii de urgenta pentru remedierea defectelor si anomaliilor la elementele sistemelor de distributie a gazelor naturale in jud. Prahova», avand ca beneficiar distribuitorul de energie ENGIE. De asemenea, avem numeroase lucrari in baza unui acord cadru incheiat cu Apa Nova", a declarat Calin Bichir.
In acest moment, Acvatot are un portofoliu de lucrari de peste 200 de milioane de lei si participa, in continuare, la licitatii de lucrari.
Cresterile de preturi genereaza noi provocari
Cea mai complexa si neasteptata provocare in momentul de fata este reprezentata, fara indoiala, de cresterea preturilor materialelor de constructii, spune administratorul Acvatot. "Dinamica domeniului in care activam se schimba de la un moment la altul, in conditiile in care contractele incheiate stipuleaza termeni clari. Majorarile de preturi din constructii au ca efect incertitudinea ritmului de lucru si, de multe ori, provoaca blocaje din cauza incapacitatii constructorilor de a mai putea sustine lucrarile si proiectele. Este necesar ca oficialii guvernamentali sa intervina si sa elaboreze de urgenta un cadru legislativ care sa permita autoritatilor contractante actualizarea preturilor in mod real, pe baza informatiilor din piata, nu cu indici statistici care nu sunt calculati in mod transparent", mai spune Calin Bichir.
O alta provocare enuntata de manager este reprezentata, in continuare, de criza sanitara. "Compania noastra urmareste indeaproape situatia incerta a evolutiei pandemice, siguranta sanitara si financiara a angajatilor nostri situandu-se pe primul loc", spune reprezentantul Acvatot.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2021)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulman and machinehiltivailantALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
FRONTALE
grundfos
rigips
Ubitech
CDS
BALTIC
MAKITA
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
viarom
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023