Agenda Constructiilor
Marti, 14 August 2018
SAMSUNG 360
Home - INDEX COMPANII - FURNIZORI DE SERVICII - Patronate si asociatii profesionale - ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE POLISTIREN EXPANDAT DIN ROMANIA (ROMEPS)
PAGINA PERSONALIZATA

ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE POLISTIREN EXPANDAT DIN ROMANIA (ROMEPS)

ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE POLISTIREN EXPANDAT DIN ROMANIA (ROMEPS)
Adresa: B-dul Iuliu Maniu nr. 598, Bucuresti, SSector 6
Telefon: 0725.827.941
Fax: 0725.827.941
E-mail: office@romeps.ro
Web site: www.romeps.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania
 
Prezentare companie/institutie
ROMEPS: Fonduri de doua miliarde euro necesare pentru reabilitare
 
 
 
Laurentiu Istrate (53 de ani)
Functia/Firma: presedintele Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS);
Experienta profesionala: 15 ani de experienta in FMCG si alti 10 in pozitii de top management in industria ambalajelor; directorul general al Austrotherm Romania, de 4 ani.
 
Daca in anul 2008 valoarea estimata a investitiei totale necesare pentru reabilitarea termica a tuturor blocurilor de locuinte din Romania era de circa 6 miliarde euro, suma respectiva s-a redus la o treime, respectiv la circa doua miliarde euro, la jumatatea anului 2015. In acest context, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) considera ca, in lipsa reabilitarii termice a blocurilor incadrate in clasele energetice C sau D, consumul de energie si costurile aferente reprezinta o pierdere prea mare pentru populatie. Organizatia a fost infiintata in anul 2004, insa activeaza cu aceasta denumire din 2011. Asociatia promoveaza un standard superior de calitate pentru producatorii de polistiren si vegheaza la respectarea reglementarilor. ROMEPS are 13 membri, dintre care patru fondatori (Arcon, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor), sapte companii asociate (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) si alti doi membri de onoare - Plastics Europe si Isopor.
 
- Cum caracterizati piata locala de polistiren expandat (EPS) si ce perspective de dezvoltare exista in domeniu?
- O analiza a pietei de polistiren expandat pentru primele sase luni ale anului 2015 va fi disponibila, cel mai probabil, la inceputul toamnei. Acum, dupa debutul sezonului de varf, situatia este similara celei din 2014, fara un avans semnificativ si cu fluctuatii lunare atipice, datorate cresterii accentuate a pretului materiilor prime de la inceputul anului. Tinem cont, insa, de faptul ca piata materialelor termoizolante este puternic influentata de legislatia din domeniu, de calendarul si de numarul de lucrari asumate de autoritati. Acordul pentru POR 2014-2020 a fost semnat in iulie 2015 si ramane de vazut modul in care se mobilizeaza beneficiarii pentru a se incadra in programele de finantare. In prezent, ceea ce intreprindem noi, ca asociatie, este sa organizam evenimente de informare si educare pe subiecte legate de standardele agreate la nivel european pentru acest tip de lucrari si de instruire in ceea ce priveste aspectele legate de calitatea produselor aplicate. Piata locala de EPS este evaluata la circa 100 milioane de euro anual, 90% din cerere fiind reprezentata de sectorul constructiilor si 10% de piata de ambalaje din EPS.
- Ce rezultate are, pana in acest moment, programul de educare a beneficiarilor, pe care il derulati?
- Pana la sfarsitul anului 2014, oferta de pe piata de retail era motivata, conform vanzatorilor de profil, de cererea din domeniu, care era in proportie covarsitoare indreptata catre produse cu caracteristici tehnice reduse, potrivite mai degraba izolarii interioare a cladirilor. Aceste sortimente neconforme ajungeau a fi montate pe fatade sau utilizate in termosistem, situatie imposibil de controlat de catre producatori si in pofida recomandarilor facute de acestia in fisele tehnice si in declaratiile de performanta care insotesc produsele, conform legii. Din acest motiv, membrii ROMEPS au decis marcarea clara pe ambalaje a produselor destinate izolarii fatadelor si a celor pentru interior/ capriori, pereti despartitori etc. Prin aceasta actiune s-a incercat informarea corecta a consumatorului si, implicit, educarea pietei de constructii. Rezultatul a fost pe masura, intrucat, dupa sase luni, procentul de aproape 70% din piata al produselor neconforme a inceput sa scada, iar cererea pentru sisteme destinate termoizolarii a crescut, ducand catre o normalizare a cererii de materiale conforme. Fara nicio indoiala, Bucurestiul este fruntas in ceea ce priveste numarul lucrarilor de termoizolare si poate fi nominalizat atat in ceea ce priveste aspectele negative de aplicare, cat si la referinte in ceea ce priveste executia corecta.
- Care sunt principalele avantaje ale utilizarii polistirenului pentru izolatii?
- Utilizarea polistirenului expandat pentru reabilitarea termica este cea mai buna solutie pentru obtinerea unui confort termic, atat in raport cu pretul corect al investitiei, cat si cu perioada scurta de amortizare a acesteia. Autoritatile europene au atras atentia ca, sub pretextul unor caracteristici care nu au legatura cu eficienta energetica, se recomanda si se utilizeaza materiale de termoizolatie care nu amortizeaza investitia facuta nici dupa 50 de ani. Din nefericire, exista multe situatii in care sunt recomandate anumite produse care atrag un consum energetic necesar producerii lor de 3-5 ori mai mare decat energia economisita prin aplicare. Precizam ca, spre deosebire de materialele organice obtinute prin topire, polistirenul expandat este creat mecanic, prin expandarea granulelor de stiren. Compozitia este simpla, respectiv 2% celule de polistiren si 98% aer. Stirenul expandat este compresat in blocuri mari, care, in final, sunt taiate la diferite dimensiuni si grosimi. Obtinem, in acest fel, placi termoizolante cu o greutate redusa, usor de montat si cu un raport excelent calitate-eficienta-pret. In medie, termoizolarea cladirilor din Romania a generat o scadere a costurilor pentru incalzire cu 40%, insa, in functie de calitatea materialelor folosite, cheltuielile pot fi reduse cu pana la 84%. Mai mult, EPS este un produs ignifugat, ce poate fi reciclat mecanic si chimic, care lasa peretele sa respire. - Ce capacitati de productie a EPS exista in Romania si ce perspective exista pentru cresterea consumului?
- Capacitatile de productie a EPS instalate in Romania depasesc cu mult volumul efectiv al consumului national, in acest moment. Conform estimarilor noastre, sunt instalate la producatorii membri si non-membri ROMEPS capacitati ce pot produce peste 8 milioane mc/an, in timp ce consumul anual depaseste cu putin 3 milioane mc/an. Ca asociatie, sustinem programul national de reabilitare termica si orice schema de finantare a lucrarilor ce are ca scop cresterea eficientei energetice. Din acest motiv, ne implicam si organizam actiuni de informare a beneficiarilor in legatura cu felul in care trebuie aplicat termosistemul si, bineinteles, cu privire la caracteristicile componentei din polistiren expandat. Fiecare membru ROMEPS implicat in lucrarile de reabilitare termica, fie finantate prin programul national, fie prin fonduri europene sau ca proiect individual al reprezentantilor unei asociatii de proprietari sau bloc de locuinte, aloca o atentie deosebita calitatii materialelor utilizate in aceasta lucrare. Este foarte important ca toti beneficiarii sa inteleaga ca eficienta reabilitarii termice sta in calitatea materialelor utilizate si in modul de aplicare a acestora.

ROMEPS: Necesary funds of two billion euro for the thermal rehabilitation
If in 2008 the estimated total investments required for the thermal rehabilitation of all apartment buildings in Romania was about 6 billion euro, this amount was reduced to one third or about two billion euro in mid 2015. In this context, representatives of Romanian Association of Expanded Polystyrene Manufacturers (ROMEPS) consider that in the absence of thermal rehabilitation of blocks falling in energy classes C and D, energy consumption and related costs represent a great loss for the population. The organization was founded in 2004, but is working with that name since 2011. The association promotes a higher standard of quality for producers of EPS and shall ensure compliance. ROMEPS has 13 members, of which four founders (Arcon, Austrotherm, Hirsch Porozell, Swisspor), seven associated companies (Congips, Firos, Masterplast, Mindo, Onebrand, Euroconf Impex, Mecatronics) and two other members of honor - Plastics Europe and Isopor. An analysis of the evolution of Romanian EPS market for the first six months of 2015 will be available in early autumn. However, it can be said that the situation is similar to 2014, without a significant advance, and atypical monthly fluctuations due to the sharp rise in commodity prices. The thermal insulation products market is strongly influenced by specific legislation, the timing and number of operations undertaken by the authorities. The agreement for the european funding in 2014-2020 was signed in July 2015, and we'll see how the beneficiaries are mobilizing to fit in funding. Currently, ROMEPS can only organize information and education events on topics related to shared European standards for this type of work, and training with regard to product quality issues. The local market for EPS is valued at about 100 million euro annually, 90% of demand being represented by the construction sector and 10% of EPS packaging market.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2015)

Lucrari de referinta

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Romeps

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 136 (August 2018)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
hospice 2%
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2017-2018 & Perspective 2019-2023