Agenda Constructiilor
Luni, 09 Decembrie 2024
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ROMEPS: Nevoia de termoizolare va impulsiona piata de polistiren expandat
ROMEPS: Nevoia de termoizolare va impulsiona piata de polistiren expandat
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 02 Mai 2019 07:41
Piata de polistiren expandat (EPS) din Romania s-a stabilizat, anul trecut, la nivelul din 2017, cand inregistra un volum de circa 4 milioane de metri cubi, corespunzator valorii de aproximativ 120 milioane de euro. Avand in vedere, insa, recenta procedura de infringement demarata de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei, ce vizeaza eficienta energetica a cladirilor, cel mai probabil piata de EPS va avea o crestere notabila pe termen scurt si mediu, conform prognozei ROMEPS, asociatia producatorilor de polistiren expandat. Din organizatie fac parte companiile Hirsch Porozell, Austrotherm, Daw Benta (Caparol), Firos, Mindo, dar si Plastics Europe, reprezentant al EUMEPS, organizatia europeana a producatorilor de polistiren.
Interviu cu arh. Mihail Catalin Stefan, directorul executiv al ROMEPS si manager cu o experienta profesionala de 5 ani pe piata de arhitectura si constructii.
 
- Ce estimari aveti privind evolutia pietei de polistiren expandat in acest an?
- Estimarile ROMEPS pentru anul in curs sunt rezervat optimiste, in sensul in care ne asteptam la un avans de cel putin 5% al pietei, per total, si la o crestere volumului de peste 5% pe densitatile mari. Trebuie specificat ca in cele mai multe tari din spatiul european, grosimea termoizolatiei cu polistiren expandat a ajuns la 15 cm, chiar 20 de cm, practica ce sunt convins ca va fi implementata si in Romania si va impulsiona cererea specifica. In primele luni ale acestui an, piata de EPS a inregistrat o evolutie buna, programele de reabilitare demarate la nivelul intregii tari avand un rol extrem de important.
 
- Cum caracterizati capacitatea de productie a EPS in raport cu nevoia pietei?
- Capacitatile de productie a EPS instalate in Romania depasesc volumul efectiv al consumului national, in acest moment. Conform estimarilor noastre, producatorii membri si non-membri ROMEPS au instalate capacitati ce pot produce peste 5,5 milioane mc/ an, in timp ce consumul anual depaseste cu putin 4 milioane mc, respectiv circa 73% din total. Revenind la directiva UE si la necesitatea indeplinirii obiectivului de reducere a consumului energetic si la scenariul in care piata va avea, in viitor, tendinte de expansiune, acestea ar putea fi acoperite cu succes prin capacitatile actuale de productie.
In contextul industriei de constructii nationale si a cerintelor Directivelor Europene, EPS este cel mai eficient termoizolant pe mai multe paliere, si anume, are cel mai bun raport rezistenta termica/cost. Mai departe, comparat cu vata minerala, este mai usor de pus in opera, manipularea materialului fiind mult mai facila comparativ cu restul materialelor termoizolante. Un alt beneficiu al termoizolatiei cu polistiren expandat este faptul ca nu este afectata de umiditate, nu necesita bariera anti-vapori si nu putrezeste. Argumentul eficientei ecologice a polistirenului expandat este un aspect foarte important pe care fiecare beneficiar/ cumparator ar trebui sa-l stie si sa-l inteleaga. EPS are cea mai buna eficienta a procesului de productie, nu este consumator de energie si, in cele din urma, este un material reciclabil.
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampina producatorii de polistiren din Romania?
- Uneori, lipsa de flexibilitate si de transparenta a autoritatilor, procesul anevoios de armonizare a standardelor impuse de UE si legislatia in domeniu, au fost dintotdeauna obstacolele principale in domeniul nostru de activitate. De aici si pana la anumite anomalii legislative care ingreuneaza activitatea nu este decat un pas, iar noi, ROMEPS, depunem constant eforturi in a fi pro-activi in relatia cu factorii de decizie din cadrul legislativ. Sa nu uitam de mult-discutata OUG nr. 114/2018, ce a creat o segregare daunatoare industriei prin abordarea absolut inechitabila, creand dificultati majore in realizarea planurilor de afaceri si investitii. Asteptam cu interes forma finala si impactul acesteia la nivel national.
De asemenea, migratia fortei de munca este un fenomen care afecteaza de mult timp intreg mediul de afaceri din toate domeniile, industria constructiilor fiind unul dintre cele mai lezate sectoare.
 
- Ce solutii ar avea la indemana producatorii pentru rezolvarea crizei de forta de munca?
- Automatizarea si investitiile in linii moderne de productie reprezinta cele mai probabile solutii in rezolvarea crizei fortei de munca din intreaga industrie. Programele nationale de stabilizare macroeconomica ce au ca scop principal sprijinul financiar pentru actiuni de incurajare a intoarcerii fortei de munca au produs efecte minore la nivel national, fara reverberatii substantiale pe piata fortei de munca calificate. Iar o ordonanta de urgenta nu poate rezolva o cauza sociala mostenita si consolidata de la an la an. In fond, eu cred ca o asemenea politica fiscala nu va determina reintoarcerea fortei de munca calificata in tara, ci doar va diminua, poate, fenomenul migratiei. Toate aceste nevralgii ale mediului legislativ vor persista pana cand vor fi create strategii integrante ale principalilor indicatori sociali.
 
- In ce actiuni este implicata asociatia si ce proiecte are stabilite pentru perioada urmatoare?
- ROMEPS a depus de-a lungul timpului eforturi sustinute pentru a informa publicul, pentru a educa piata si a contribui la cresterea ei. Asociatia se implica activ, atat la nivel local, cat si national, in organizarea de dezbateri publice pe problematica termoizolarii si armonizarea legislatiei romanesti cu cea europeana, vizand atat beneficiarii finali, cat si verigile intermediare, precum asociatiile de proprietari. De asemenea, ne propunem sa continuam activitatile pe care le-am demarat in anii precedenti, "Quality Control" si "Orasul tau in centrul atentiei", ramanand permanent conectati la ceea ce se intampla pe piata si la nevoile acesteia. Dezideratul nostru pe termen lung este de a pastra o comunicare permanenta cu autoritatile, atat centrale, cat si locale, cu beneficiarii, insa, in acelasi timp, ne dorim sa ne implicam cat mai activ si mai asumat in proiecte care vizeaza mediul academic si universitar.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIMSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
EDIT-Structural
SIGM
strabag nivel 1
rigips
SSAB
AED
EURO BUILD
quadratum
VEGO
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
Arduro
MAKITA
DRS
Acvatot 2019
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
noark
BogArt
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<