Agenda Constructiilor
Marti, 19 Martie 2024
Frontale
Home - INDEX COMPANII - DIGITALIZARE in CONSTRUCTII & INDUSTRIE - Software pentru proiectare, arhitectura si inginerie - BIMtech - Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii
PAGINA PERSONALIZATA


BIMtech - Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii

BIMtech - Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii

Adresa: Str. Ion Campineanu nr. 1, Campina, Judet Prahova
Telefon: 0743 01 21 70
E-mail: office@bimtech.ro
Web site: www.bimtech.ro
Domenii: Patronate si asociatii profesionale | Consultanta & soluții pentru transformare digitala
Descriere activitate
Expertiza in desfasurarea proiectelor pilot avand ca baza abordarea BIM.
Prezentare companie/institutie
BIMTECH: In mai putin de 10 ani se va lucra majoritar in BIM
 
 
 
 
 
Stefan Constantinescu
Functia/Institutia: presedinte si cofondator, BIMTECH; arhitect si fondator al biroului BIT Arhitectura; event manager BIMcon;
Experienta profesionala: sase ani pe piata de arhitectura, constructii si tehnologie.
 
In mai putin de trei ani, Romania ar trebui sa legifereze si sa adopte modul de lucru colaborativ BIM la nivel public, iar in mai putin de zece ani, atat sectorul public, cat si cel privat, vor fi adoptat, majoritar, noul concept BIM, potrivit estimarilor lui Stefan Constantinescu, presedinte si cofondator BIMTECH, asociatie ce are ca scop crearea unui pol de competenta, ce cuprinde specialisti si informatii care vin in sprijinul sectorului de constructii, prin sustinerea proiectelor care implementeaza BIM. Potrivit specialistului, in primul rand, la nivel legislativ ar trebui impusa printr-o Hotarare de Guvern sau lege, utilizarea BIM in cadrul proiectelor publice cu buget de la o anumita valoare in sus, asa cum s-a facut in Marea Britanie in 2016. Aceasta trebuie coroborata, apoi, cu un standard BIM national, care sa creeze framework-ul de predabile, de responsabilitati, nivelul de informatie necesar, platforma de lucru comuna, inclusiv dictionarul de termeni folositi. Totodata, modul de a participa la licitatiile publice trebuie schimbat, pentru a permite acestui nou tip de proces sa reduca birocratia si timpii necesari realizarii si evaluarii documentatiilor.
 
- La ce nivel se lucreaza, in prezent, in BIM in Romania si cum sunt primite noile tehnologii de piata?
- Din fericire, tara noastra nu duce lipsa de persoane entuziaste si pasionate de tehnologie. Anul acesta, am resimtit o crestere a numarului persoanelor interesate de BIM. Varful de lance al tehnologiei la momentul actual este reprezentat de mutarea operatiunilor grafice de la procesor la placa video, astfel incat computerul devine o unealta mult mai capabila in reproducerea vizualului - in timp real. In acest moment exista cel putin trei software-uri foarte capabile de vizualizare fotorealistica a modelelor BIM, unele dintre ele implementand un "live link", adica randarile se actualizeaza in timp real, exact ca intr-un joc video. De aici si pana la VR (virtual reality) sau AR (augmented reality) mai sunt doar cateva click-uri distanta, si desigur, o casca capabila VR. Un alt curent puternic in domeniu este AI-ul (artificial intelligence), care incepe sa automatizeze din procesele repetitive din domeniu, la fel cum o face deja si in alte sectoare. Vorbim de algoritmi care devin capabili sa distinga elemente sau ansambluri de elemente dintr-o imagine, sau dintr-un nor de puncte, si de a le converti in obiecte inteligente, manipulabile, cuantificabile. Un alt mod de a fi utilizat AI-ul este acela de a genera, iterativ, in cadrul unor constrangeri prestabilite precum dimensiuni sau program arhitectural, planuri arhitecturale, cu o viteza si eficienta pe care omul (arhitectul in cazul acesta) nu este capabil sa o egaleze. Un al treilea curent, si probabil cel mai vizibil la noi in tara, este acela de a inlocui tehnologiile de masurare existente, adica ridicarile cu statii totale, relevee cu telemetre, cu un nou tip de tehnologie, al scanarii laser. Se foloseste un scanner specializat, capabil sa capteze milioane de puncte in spatiu, generand un nor de puncte al unui obiect fizic, o cladire, cu o precizie milimetrica. Acest nor de puncte este utilizat in restaurare, in configurarea fatadelor cortina pentru structuri realizate, pentru conformarea structurilor complexe, sau pur si simplu pentru a realiza un releveu mai repede si precis decat era posibil pana in prezent.
- Care sunt principalele beneficii pentru utilizarea modului de lucru BIM?
- BIM are foarte multe utilizari "use cases", la ultima numerotare depaseau 20, dar o sa amintesc cateva mai importante. In primul rand, transparenta si acuratetea in comunicare: colaboratorii din proiect, fie ca vorbim de urbanisti, arhitecti, ingineri, fie de constructori, producatori de materiale de constructii, project manageri, acestia comunica informatia prin modele digitale tridimensionale, nu prin planuri, sectiuni si elevatii, astfel incat comunicarea este vizuala si holistica. Comunicarea cu beneficiarul este mult imbunatatita, intrucat, de cele mai multe ori, acesta este cel mai putin pregatit pentru a citi desene tehnice, iar capabilitatea de a parcurge si resimti spatiul tridimensional ajuta foarte mult in luarea deciziilor, care altfel ar fi cauzat intarzieri. Alte beneficii sunt usurinta de standardizare a mediului construit digitalizat, posibilitatea de coordonare, verificarea mult mai usoara, precizia si colaborarea facila intre toti cei implicati in proiect.
- Care sunt cele mai mari piedici in calea implementarii BIM la scara larga, in Romania?
- Daca ar fi sa privim exemplele tarilor vestice, cel mai eficient mod de a fi adoptat la scara larga este acela de a stabili ca obligatorie prin lege utilizarea BIM, cel putin pentru proiectele publice de o anumita valoare, astfel incat sa devina motorul schimbarii si in mediul privat. La noi in tara, se pare ca avem un curent invers, unde mediul privat investeste si incearca adoptarea, realizarea proiectelor pilot, standardizarea. Acesta poate fi un mod mai sanatos de adoptie, dar nu este neaparat mai rapid. O alta piedica este lipsa educatiei la nivel academic, tinerii nu stiu foarte multe despre BIM, si nu inteleg avantajele utilizarii BIM. Un al treilea impediment este mentalitatea - rezistenta la schimbare si la nou, colaborarea interumana. Al patrulea impediment ar putea fi reprezentat de costul implementarii.
- Din ce cunoasteti, exista initiative la nivel public pentru incurajarea adoptarii BIM?
- Exista initiative publice, in cadrul CT 335 s-a discutat realizarea unei "Anexe Nationale", adica un standard BIM romanesc, adaptat pietei. Din pacate, din punctul nostru de vedere, pana cand nu va exista o directiva europeana care sa ne impuna, sau se va adopta o lege specifica, vedem destul de dificil si de lunga durata parcursul. Noi am initial BIMcon - prima conferinta internationala cu si despre BIM din Romania, pe care o realizam anual si in cadrul careia, printre speakerii internationali, invitam inclusiv reprezentati din domeniul public, administrativ, astfel incat sa construim canale de comunicare cu dansii si sa le expunem exemplele de succes ale tarilor mai avansate din acest punct de vedere. Urmatorii paso vor fi sa punem presiune la nivel guvernamental si legislativ, dar mai sunt cateva etape pana acolo.
- Care sunt cele mai utilizate sisteme BIM pe piata din Romania? La ce valoare medie se ridica investitia in trecerea la un astfel de sistem?
- In momentul de fata, exista 4 mari jucatori pe piata globala de software - Autodesk, Nemetschek, Trimble si Bentley. Produsele BIM cele mai cunoscute in proiectare sunt Revit, ArchiCAD, Allplan, Tekla, Microstation iar in executie/ project management: Navisworks, Solibri, Synchro, Spider. Investitiile depind de dimensiunea echipei si de gradul de implementare - daca intreaga echipa se muta pe proces BIM sau doar o "aripa". Licentele pentru software-urile enumerate mai sus pleaca de la cateva sute de euro anual, pana la cateva mii, per "seat". Exista, ca in orice piata, segmente de pret diferite. Training-ul in sine, dar si perioada de training, atunci cand specialistul este retras din fluxul de lucru - sunt iarasi costuri ce nu pot fi neglijate. In schimb, ROI-ul, in cadrul proiectelor pilot BIMTECH a fost undeva in jurul a 5%-15%, in timp ce studii realizate pentru proiecte in tari mai avansate BIM, ajunge si pana la 40% in anumite proiecte. Asta inseamna ca pretul total economisit in cadrul unui proiect acopera cu mult suma investita in tehnologia si training-ul BIM, cu precadere acolo unde este implementat de catre majoritatea actorilor implicati in acel proiect, si in mod special in proiectele de mai mari dimensiuni si de o complexitate mare.
- Care sunt cele mai avansate tari in utilizarea acestui mod de lucru?
- In Europa amintim Marea Britanie, Olanda, Tarile Nordice, Spania, Franta si Germania. In lume, Australia si Noua Zeelanda, SUA, Canada, Hong Kong, impreuna cu regiuni sau megalopolisuri care si-au dezvoltat propriile standarde BIM, spre exemplu The Port Authority of NY & NJ BIM Standard.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2019)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
CDS
Acvatot 2019
rigips
concelex
strabag nivel 1
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
FRONTALE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
leviatan
MAKITA

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander