Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - CALOR: Piata de instalatii HVAC pentru constructii a crescut cu circa 20% in 2022
CALOR: Piata de instalatii HVAC pentru constructii a crescut cu circa 20% in 2022
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 24 Apr 2023 06:20
Piata instalatiilor HVAC pentru constructii a crescut cu aproximativ 20% in 2022, raportat la nivelul din anul anterior, potrivit evaluarii realizate de Bogdan Popescu, directorul general al companiei Calor, distribuitor de echipamente de incalzire, climatizare, aer conditionat, alimentari cu apa, sanitare, piscine si instalatii. Managerul spune, insa, ca previziunile pentru anii sunt dificil de realizat, avand in vedere crizele suprapuse existente, cu potential de extindere (criza economica, sociala, sanitara, geopolitica, climatica etc.).
"Inflatia a facut ca puterea de cumparare sa scada foarte mult, dobanzile afecteaza investitiile, razboiul din vecinatatea Romaniei reprezinta un pericol de extindere si exemplele care conduc catre o viziune nu tocmai optimista pot continua. Este de asteptat ca, in perioada 2023-2025, din cauza cresterii preturilor echipamentelor pentru constructii sa scada cererea, intrucat din ce in ce mai putine persoane si societati isi vor permite investitii in constructii, in conditiile in care veniturile nu pot tine pasul cu inflatia", a precizat Bogdan Popescu.
Totodata, piata se va schimba considerabil in anii urmatori, avand in vedere sistarea livrarilor de gaze naturale din Rusia in Uniunea Europeana, context in care trebuie urgentate proiectele de dezvoltare de unitati de productie a energiei din surse alternative, inclusiv in Romania.
"Este previzibil ca in urmatoarele ierni sa nu mai fie suficient gaz disponibil, mai ales daca sezonul hibernal viitor va fi friguros, nu ca iarna 2022-2023. Si energia electrica s-a scumpit foarte mult, dar aici, spre deosebire de gaz, ar exista posibilitatea construirii unor centrale nucleare care produc curent electric mult mai ieftin decat cel produs de sistemele fotovoltaice sau cele eoliene. Din acest motiv, este necesar ca Romania sa dezvolte cat mai rapid instalatii alternative si complementare de producere a energiei electrice", a subliniat Bogdan Popescu.
 
Pompele de caldura, o solutie eficienta, dar care necesita investitii
Pompele de caldura pot realiza incalzirea cladirilor in locul centralelor termice uzuale, insa este nevoie ca unitatile terminale interioare (radiatoare, ventiloconvectoare etc.) sa fie redimensionate in multe cazuri, deoarece pompele de caldura functioneaza cu agent termic ce are temperaturi mai scazute decat cazanele, a explicat reprezentantul Calor. Totusi, acestea sunt mari consumatoare de energie electrica, iar utilizarea lor devine fiabila la scara larga numai in cazul in care sistemul energetic va fi dimensionat pentru o crestere foarte mare a consumului.
 
 
"Premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC sunt reprezentate de fondurile europene nerambursabile, de PNRR, respectiv inclusiv de programele sustinute de statul roman, precum programul Anghel Saligny sau Casa Verde. Piata de inlocuiri reprezinta aproximativ 20% din total, motiv pentru care dezvoltarea se poate realiza doar daca sunt edificate constructii noi", a adaugat Bogdan Popescu.
 
Crestere de 22,6% a afacerilor, in 2022
Compania Calor a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 17,12 milioane de lei, in crestere cu 22,6% fata de nivelul de aproape 14 milioane de lei inregistrat in 2021. Pentru anul in curs, managerul companiei si-a propus o noua majorare a businessului, insa spune ca aceasta va fi dificil de realizat.
"La prima vedere, in 2022 am realizat o crestere de 22,6%, dar, daca socotim inflatia de 16% raportata de BNR, evolutia este mult mai redusa. La multe produse comercializate de noi cresterile de preturi au fost intre 15% si 60%, de unde rezulta ca, in domeniul constructiilor, inflatia a fost mai mare decat media calculata de BNR. In ceea ce priveste anul 2023, speram sa obtinem o noua crestere a cifrei de afaceri, dar va fi greu, deoarece semnalele din piata indica o cerere probabila mai scazuta in viitor. Ne bazam, in principal, pe contractele si proiectele in derulare care trebuie finalizate de catre dezvoltatori, motiv pentru care suntem inca optimisti pentru acest an", a precizat Bogdan Popescu.
In continuare, intre obiectivele Calor se afla extinderea activitatii cu o prezenta mai puternica in domeniul sistemelor solare fotovoltaice si al pompelor de caldura, produse a caror cota de piata creste constant in Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural
leviatan
noark
theda mar
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
CDS
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Ubitech
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander