Agenda Constructiilor
Miercuri, 28 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - Romania are un sold excedentar de 60 miliarde euro fonduri europene, de la aderare
Romania are un sold excedentar de 60 miliarde euro fonduri europene, de la aderare
Actualitatea interna Publicat de AG&F 28 Nov 2023 13:27
Romania este un beneficiar net de fonduri europene, iar de la aderare si pana in prezent are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, informeaza Agerpres.
"Romania, din punctul meu de vedere, dar cred ca si al Comisiei, este un stat care si-a consolidat capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor europene, este un beneficiar net al fondurilor europene la acest moment. De la aderare pana in prezent, Romania are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro. Deci, practic este un beneficiar net de fonduri europene, iar acest beneficiu se transforma, se vede, in dezvoltarea economiei romanesti, a infrastructurii sociale si a infrastructurii mari. Nu pot sa nu spun ca suntem la un moment de rascruce, in care beneficiem pe de o parte de inchiderea exercitiului financiar 2014-2020, de fondurile din Mecanismul de Redresare si Rezilienta, de PNRR, dar si de fondurile din Politica noua de Coeziune a exercitiului 2021-2027. Pe partea de exercitiu 2014-2020 suntem deja la un grad de absorbtie de 90% a fondurilor alocate Romaniei pe Politica de Coeziune, iar din ceea ce avem in acest moment la decont, atat la nivelul ministerului pe care il coordonez, dar si la nivelul Comisiei Europene, si ceea ce vom transmite pana la final de an, va conduce la un grad de absorbtie pe care il tintim de 95 - 98% Romania este un exemplu din punctul meu de vedere, fiind si a patra tara, ca si marime a absorbtiei din Uniunea Europeana", a spus Caciu.
Ministrul de resort a adaugat ca exista proiecte mature in valoare de aproape 10 miliarde de euro pe care Romania le va muta pe exercitiul financiar 2021 - 2027.
"Prin gradul de supracontractare sunt in situatia de a avea proiecte mature pe care le vom muta pe exercitiul 2021-2027, in valoare de aproape 10 miliarde de euro. Asta inseamna, pe de o parte, ca autoritatile locale, beneficiarii de proiecte au inteles cat de importante sunt fondurile europene, s-au adaptat foarte rapid si au consolidat capacitatea administrativa, dar si institutiile guvernamentale au fost cele care au raspuns in mod optim la nevoile socio-economice de la nivel local sau regional. Pe de alta parte, nu pot sa nu multumesc Comisiei Europene pentru modul in care dialogul si nevoia de a raspunde noilor provocari cu care s-a confruntat Europa si toate statele-membre au condus la o flexibilizare a masurilor din politica de coeziune, mai ales pe exercitiul 2014-2020, in care au trebuit date raspunsuri atat pandemiei, cat si crizei preturilor la energie, dar si in ceea ce inseamna unele lanturi de aprovizionare", a mentionat oficialul.
Potrivit sursei citate, Europa anului 2027 va fi o Europa mult mai digitalizata si mult mai verde decat este in prezent.
"Avem si o premiera a absorbtiei fonduri europene sau modului in care abordam implementarea cadrului financiar 2021-2027. Facem acel pas istoric in care avem o descentralizare efectiva din alocari directe catre regiunile Romaniei. Este primul pas si ar trebui sa reprezinte exercitiul prin care, in 2027, pe noua Politica de Coeziune, intreaga cantitate de fonduri europene sau intreaga abordare sa fie una total descentralizata si orientata catre cetatean si comunitatea locala. Daca noi avem intelepciunea necesara sa putem sa avem un exercitiu fezabil, vom fi un exemplu de buna conduita pentru celelalte state europene si, de ce nu, sa avem un cuvant de spus in noua programare bugetara 2027-2027. Europa 2027 va fi o Europa mult mai digitalizata. Europa digitala 2027 va fi o Europa mult mai verde decat Europa 2023. Trebuie sa intelegem ca nicio schimbare nu se face fara costuri, nicio schimbare nu se face fara sacrificii. Pentru a putea intelege contextul in care aceste sacrificii se fac, ele trebuie explicate. Costurile trebuie explicate, prezentate transparent si trebuie aratat care este tinta, unde vrem sa ajungem cu partea de transformare digitala, cum va arata Romania in 2027 prin absorbtia de fonduri europene si nu numai, pentru ca avem foarte mult digital si in programele nationale", a subliniat Adrian Caciu.
Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputatilor organizeaza, marti, la Palatul Parlamentului, conferinta cu tema "Transformarea verde si digitala finantata din fonduri europene". Evenimentul este realizat in colaborare cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) si cu Grupul S&D din Parlamentul European, reprezentat de catre vicepresedinta Rovana Plumb.
Discutiile se axeaza pe "Politica de Coeziune a Viitorului: Reconcilierea Tranzitiei Industriale cu Provocarile Teritoriale".
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
viarom
MAKITA
Acvatot 2019
top 500
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
top 500
theda mar
Ubitech
top 500
FRONTALE
rigips
strabag nivel 1
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu