Agenda Constructiilor
Joi, 28 Septembrie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR a lansat proiectul de elaborare a Politicii publice pentru arhitectura a Romaniei
OAR a lansat proiectul de elaborare a Politicii publice pentru arhitectura a Romaniei
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 05 Oct 2022 11:37
Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a demarat, alaturi de Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), proiectul de elaborare a Politicii publice pentru arhitectura a Romaniei.
Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a mentionat ca Romania are foarte multe politici publice in domeniul constructiilor, unele aprobate, altele in curs de derulare.
Potrivit oficialului, programul national privind consolidarea cladirilor cu risc seismic va incepe de anul viitor.
“Sunt foarte multe politici publice pe care le-am lansat, unele dintre ele sunt deja aprobate ori prin hotarare de Guvern, ori de Parlament si acestea trebuie puse intr-o simbioza, pentru ca toate acestea pe diferite segmente sunt importante, dar trebuie sa vina ‘o cupola’, ‘un capac’ peste ele, o politica de arhitectura a Romaniei in care aceste diverse domenii in care construim si facem politici publice sa fie corelate. Asta ne propunem si aici este provocarea noastra comuna”, a afirmat Cseke Attila.
El a atras atentia ca toate normativele de constructii ale Romaniei sunt din perioada anilor 1997-1999-2001, maxim 2003.
“Tehnologia si modernitatea si posibilitatile de a construi, de a proiecta sunt cu totul altele astazi decat au fost in ’97, in ’99. Noi ca si tara nu am tinut pasul cu aceasta fluctuatie, in sensul pozitiv al modernitatii. In timp ce in partea occidentala a Europei aceste normative la 5, la maxim 10 ani, se supun unei revizuiri complete si se vine cu noi normative de constructii, noi practic 20-25 de ani am stagnat si anul trecut (…) am lansat aceasta idee de a reface toate normativele importante de constructii”, a adaugat Cseke Attila.
In opinia presedintelui Ordinului Arhitectilor din Romania, Stefan Balici, o politica de arhitectura va reprezenta “un document integrator” al demersurilor de la nivel institutional.
“Ca va fi vorba de politica de infrastructura de sanatate, constructii de spitale si altele, care vor fi coordonate de Ministerul Sanatatii sau politica de transport, toate acestea vor trebui subsumate documentului despre care vorbim, un document integrator si coordonator, care sa permita o actiune coerenta si cu rezultate bune pe toate aceste planuri si prin toate filierele organismului de stat, dar si ale celorlalti actori. Ne intereseaza foarte mult un accent pe educatie, cum formam arhitectii care sa poata raspunde acestor complet noi provocari cu care trebuie sa ne confruntam pe plan profesional astazi, ca vorbim despre criza climatica sau despre digitalizare”, a punctat Stefan Balici.
Potrivit acestuia, o politica de arhitectura trebuie sa aiba in vedere si formarea capacitatilor pana la nivelul fortei de munca de pe santier.
Totodata, Stefan Balici a spus ca rezolvarea problemei normativelor tehnice care sunt “in mare parte depasite” necesita cercetare. “Nu poti sa faci normative tehnice fara sa ai actualizata baza de cunoastere concreta, pragmatica”, a explicat acesta.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineALLBIMVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 176 (August 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
rigips
FRONTALE
noark
CDS
BALTIC
viarom
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
Acvatot 2019
Ubitech
grundfos

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
BA 2023
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

urmarire comportare constructii, monitorizare structurala, monitorizare geotehnica