Agenda Constructiilor
Sambata, 08 August 2020
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - ANAR: Proiecte de peste 400 milioane de euro propuse spre finantare, prin POIM
ANAR: Proiecte de peste 400 milioane de euro propuse spre finantare, prin POIM
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 01 Iul 2020 12:07
Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) are in promovare la Ministerul Fondurilor Europene (MFE) 16 proiecte ce vizeaza lucrari de protectie impotriva inundatiilor, care includ si solutii verzi, pentru protectia si reabilitarea ecosistemelor naturale sau refacerea biodiversitatii, cu o valoare cumulata de 426 milioane de euro.
Potrivit statisticilor realizate de ANAR, peste 60% din inundatiile care se produc, in prezent, in Romania, sunt provocate de scurgeri importante de pe versanti, torenti si paraie.
"Este vorba despre inundatii de tip flash-flood (inundatii abundente care se inregistreaza intr-un timp foarte scurt, pe un areal restrans) si care au o frecventa tot mai mare in ultimii ani, inclusiv pe cursurile mari de apa", a declarat Ervin Molnar, director general al ANAR.
Avand in vedere evenimentele hidrologice petrecute in ultimele saptamani, Ervin Molnar, directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane”, a initiat, in premiera, o intalnire dintre reprezentantii Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene si cei ai ONG-urilor, respectiv cei ai World Wide Fund for Nature (WWF Romania). 
In urma inundatiilor petrecute in bazinul hidrografic Jiu, specialistii Apelor Romane au propus, in cadrul intalnirii, masuri suplimentare de aparare a populatiei riverane care traieste de-a lungul Jiului de Vest, pe tronsonul cuprins intre localitatile Campul lui Neag si confluenta raului Jiul de Vest cu raul Jiul de Est. Mai exact, este vorba despre apararea localitatilor: Valea de Brazi, Uricani, Lupeni, Jiu-Paroseni, Vulcan, Iscroni.
In urma discutiilor dintre ANAR si WWF, specialistii Apelor Romane vor completa masurile structurale, de consolidare a apararilor de mal pentru zonele locuite, cu masuri de renaturare si de  reactivare a unui brat vechi al Jiului din cadrul proiectului intitulat „Amenajarea complexa a raurilor Jiul de Vest si Jiul de Est in vederea apararii impotriva inundatiilor a localitatilor riverane - obiectul I: Punerea in siguranta a barajului Valea de Pesti, judetul Hunedoara”, proiect care este propus spre finantare europeana prin AXA 5- POIM.
Specialistii Apelor Romane au prezentat reprezentantilor WWF si celor ministeriali si alte proiecte de anvergura, cum ar fi „Cresterea capacitatii de atenuare a Acumularii Calinesti si de tranzitare a debitelor de viitura pana la frontiera cu Republica Ungara, judetul Satu Mare” de la nivelul bazinului hdirografic Somes-Tisa. Acest proiect presupune, pe de o parte punerea in siguranta a barajului, iar, pe de alta parte, isi propune masuri prietenoase cu mediul, cum ar fi indepartarea digurilor de mal, prin aplicarea principiului european „mai mult spatiu pentru rauri”, in care raurile trebuie lasate sa curga neincorsetate. Un alt exemplu, respectiv proiectul „Reconectarea si restaurarea luncii inundabile, remeandrarea cursului de apa Jijia”, de la nivelul bazinului hidrografic Prut-Barlad, este un proiect care integreaza masuri 100% prietenoase cu mediul. 
"Masurile incluse in cadrul portofoliului de proiecte propuse spre finantare vizeaza inainte de toate reducerea riscului la inundatii si protectia populatiei, astfel incat oamenii sa ajunga la un nivel acceptabil al riscului la inundatii, avand in vedere ca nu exista risc zero la inundatii”, a mai spus Ervin Molnar.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19allbimVideoConfAC-iulAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
hilti
strabag nivel 1
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere