Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - HUNNEBECK: 2.800 mp de sisteme de cofrare utilizate la constructia Sema Parc
HUNNEBECK: 2.800 mp de sisteme de cofrare utilizate la constructia Sema Parc
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 21 Iun 2021 05:27
Hünnebeck - Provocari si solutii tehnice de ultima generatie intr-un proiect de mare anvergura. Compania a furnizat sistemele pentru cofrare cu focus pe reducerea timpului de executie si a costului in cadrul Sema Parc.
 
Sema Parc, din Bucuresti, reprezinta un proiect inedit pe piata din Capitala, aducand o schimbare in peisajul urban al orasului. Proiectul aflat pe Splaiul Independentei a vizat remodelarea unei zone importante din Bucuresti, fiind amplasat pe o suprafata de 41 de hectare. Construit in trei faze, Sema Parc este un proiect mixt format atat din cladiri de birouri, cat si din unele cu rol comercial si rezidential.
In cadrul complexului Sema Parc, Hünnebeck Romania a fost furnizorul de echipamente de cofrare pentru plansee, utilizand un sistem modular de cofrare TOPEC®. Astfel, au fost necesari aproximativ 2.800 mp de echipamente. Avantajul acestui sistem este ca accelereaza considerabil cofrarea si decofrarea planseelor si s-a dovedit, in toate proiectele in care a fost folosit, a fi mult mai economic decat sistemele de cofrare traditionale pentru plansee. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul TOPEC® are doar doua componente de baza – panourile si popii, cu dispozitivul de decofrare rapida ca accesoriu optional. Robust si in acelasi timp usor, TOPEC® este dotat cu cadru de aluminiu, ce asigura o manipulare ergonomica si fara efort.
Greutatea redusa a elementelor de cofraj, cu un maxim de 47,1 kg pentru cel mai mare element, reprezinta un avantaj major ale sistemului TOPEC®. De asemenea, acest sistem implica un efort minim de curatare dupa utilizarea pe santier, suprafata de contact fiind restransa, in timp ce solutiile de completare de care dispune fac posibila utilizarea acestuia chiar si in jurul stalpilor sau a altor structuri cu o geometrie complicata. De asemenea, coloanele si celelalte obstacole sunt usor de depasit. In plus, acesta ofera avantajul unei cofrari si decofrari in conditii de siguranta pana la o inaltime de 3,5m de la sol, in doar trei pasi simpli. TOPEC® este foarte economic si datorita panourilor mari de 180 x 180cm, ce acopera o suprafata de cofrare de 3,24 mp.
 
 
Alte elemente furnizate de catre Hünnebeck Romania in cadrul proiectului Sema Parc, fiind sistemul INFRA-KIT 2, alcatuit din juguri orizontale, juguri verticale si contrafise. Acestea au avantajul de a fi elemente cu capacitate portanta ridicata, iar unitatile complete INFRA-KIT 2  pot fi preasamblate in siguranta la sol si ridicate ulterior cu o macara.
Astfel, chiar si cele mai indraznete planuri de constructie pot fi realizate economic folosidu-se sistemele de cofrare potrivite.
Pentru inginerii din echipa Hünnebeck Romania, una dintre cele mai mari provocari ale acestui proiect, a fost oferirea unei solutii pentru planseele in consola de la nivelele superioare ale cladirii, care a necesitat crearea unor platforme compuse din profile metalice prinse pe grinzi H20. Aceste platforme au fost realizate pe trei etaje, pentru a prelua incarcaturile din consola si a le transmite placilor inferioare.
Asadar, constructorul descoperind noi solutii pentru realizarea de plansee in consola la inaltime mare, la aproximativ 30 metri, fara a utiliza sistemele traditionale de sprijinire pozitionate pe sol.
Astfel, principalele beneficii ale solutiei propuse au fost reprezentate de un timp mai scurt de executie a lucrarii, necesarul redus de echipament si un numar mai mic de lucratori. Toate aceste avantaje au determinat o diminuare semnificativa a costurilor din santier. Totodata, cu ajutorul placii triplu stratificate, s-a obtinut o suprafata a betonului de o calitate superioara in zona planseelor.
O alta provocare pentru care inginerii Hünnebeck au oferit o solutie rapida si adaptata la nevoia din santier a fost coltul cladirii. Pentru zona respectiva, s-a propus utilizarea sistemului de esafodaj ID15 si montarea acestuia de la etajul II pana la etajul X al cladirii. Un mare avantaj al sistemului ID15 este reprezentat de manipularea rapida a acestuia prin faptul ca montarea se poate realiza de catre o singura persoana, utilizand sistemul de blocare cu pene. Turnul de esafodaj se construieste cu ajutorul a doar 6 componente standard iar capacitatea portanta ridicata este pana la 200 kN/turn de esafodaj, la o dimensiune redusa a sectiunii transversale (1,0 m x 1,0 m). Podinile ID15 sunt fixate cu sigurante integrate impotriva rasturnarii si cresc rapiditatea asamblarii verticale si demontarii.
 
 
La finalul proiectului, datele analizate au aratat, ca utilizand sistemul Topec® in compartie cu un sistem clasic de cofrare, timpul de cofrare a fost redus cu cca. 60 % si utilizand un numar de 4 lucratori, suprafata realizata/zi a fost de 200 mp.  
Fiind un proiect de mare anvergura pe harta constructiilor din Capitala, dezvoltarea Sema Parc a fost axata pe un timp optim de executie si pe folosirea unor materiale si solutii de cea mai buna calitate. Astfel, din experienta Hünnebeck Romania, un pachet global de produse si servicii adaptat individual poate face diferenta intre rentabilitatea unui cofraj sau a unui amplasament de schele si poate influenta major costul si timpul de realizare a unui proiect. In plus, cu ajutorul serviciilor profesionale din oferta Hünnebeck, precum panotajul si de optimizare a cantitatii de echipamente din santier, clientul primeste o valoare adaugata dovedita, care se traduce prin economii majore de timp si costuri reflectate.
***
Hünnebeck Romania este parte a companiei germane Hünnebeck, una dintre marcile de traditie din portofoliul grupului american Brand Safway. Hünnebeck, cu sediul in Europa, a luat nastere in urma cu peste 90 de ani, in 1929, si este unul dintre principalii furnizori europeni de echipamente de cofraj, schele si sisteme de siguranta caracterizate de o calitate inalta, flexibilitate si rentabilitate. Hünnebeck ofera, de asemenea, o gama larga de servicii destinate proiectelor, variind de la inginerie, logistica de santier, servicii de curatenie si reparatii, instruire a utilizatorilor si servicii de cofraj pana la dezvoltarea completa a proiectului. Hünnebeck este parte a diviziei de cofraj din cadrul Brand Safway, divizie ce include si SGB (OrientulMijlociu / Asia) si Aluma Systems (America de Nord si America Latina).
In Romania, Hünnebeck detine doua sedii si depozite in Bucuresti – Rudeni si in apropiere de Cluj-Napoca – Capusu Mare, in cadrul carora activeaza circa 80 de angajati.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
strabag nivel 1
CDS
Acvatot 2019
Ubitech
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
ness project
noark
siniat
quadratum
rigips
concelex
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander