Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - AFEER: Furnizorii de energie suporta costurile plafonarii preturilor de jumatate de an
AFEER: Furnizorii de energie suporta costurile plafonarii preturilor de jumatate de an
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 01 Iun 2022 11:37
Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER) se adreseaza Guvernului Romaniei, domnului prim-ministru Nicolae Ciuca, cu rugamintea expresa de a sprijini deblocarea urgenta a procesului de decontare si plata a sumelor aferente plafonarii preturilor la energie datorate furnizorilor de energie. Intr-o scrisoare transmisa premierului, ministrului Energiei presedintelui ANRE, membrii AFEER isi exprima ingrijorarea profunda privind viitorul furnizorilor de energie electrica si gaze naturale, intr-un demers ce se constituie intr-un apel de maxima urgenta, sustinut de membrii asociatiei, care reclama mari probleme de ordin financiar.
Dupa 7 luni de la intrarea in vigoare a prevederilor privind compensarea, exceptarea si plafonarea preturilor la energie (electrica si gaze naturale), unele dintre institutiile statului roman continua sa nu respecte legislatia, ceea ce afecteaza extrem de grav activitatea furnizorilor, cu efecte negative pe intreg lantul energetic, de la producator la consumator. In contextul cresterilor explozive ale preturilor la energie electrica si gaze naturale, AFEER a considerat, inca de la inceputul crizei energetice, ca masuri pentru sprijinirea consumatorilor atat casnici, cat si noncasnici sunt absolut necesare.
Asociatia a atentionat ca legislatia prin care se introduc aceste masuri trebuie sa fie clara, cu termene, responsabilitati si penalitati bine definite pentru toate partile implicate astfel incat sa poata fi aplicata fara a induce pierderi furnizorilor si fara a afecta companiile din energie.
 
Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, statul roman a aprobat o legislatie prin care, intr-o prima faza, exceptarea, compensarea si plafonarea preturilor sunt suportate de catre furnizori, pentru ca, in etapa a doua, prin decontarea acestor cheltuieli catre furnizori, efortul financiar sa fie preluat la buget. Astfel, furnizorii cumpara din piata energie electrica si gaze naturale la preturile pietei si emit facturile catre consumatori la preturile din contracte, dar incaseaza de la acestia doar sumele care rezulta dupa aplicarea compensarilor si plafonarilor. Facturile contin, pe langa pretul efectiv al energiei, si costurile de transport, de distributie, sumele aferente programelor de promovare a energiei regenerabile si a cogenerarii de inalta eficienta (certificatele verzi si bonusul de cogenerare), precum si accizele si TVA-ul catre bugetul de stat. Pretul final al energiei electrice este limitat in prezent, prin legislatia in vigoare, la valori intre 0,68 lei/kWh si 1 leu/kWh, iar la gaze naturale – intre 0,31 lei kWh si 0,37 lei/kWh. Astfel, desi furnizorii incaseaza doar aceste preturi minimale, sunt nevoiti sa plateasca sumele intregi catre producatorii de energie (energia electrica si gazele naturale, inclusiv certificatele verzi si bonusul de cogenerare), tarifele de transport si distributie, precum si taxele catre stat (accize si TVA).
Cadrul de reglementare referitor la masurile de sprijin al consumatorilor a prevazut la inceput (noiembrie 2021 - ianuarie 2022) aplicarea plafonarii numai pentru consumatorii casnici, ulterior aceasta fiind aplicata si in cazul consumatorilor noncasnici, fapt ce face ca cea mai importanta componenta a schemei de ajutor introdusa prin legislatie sa o reprezinte plafonarea preturilor.
 
"Chiar daca au facut fata cu greu acestei presiuni suplimentare, prin eforturi financiare proprii sau sustinute fie de catre actionari, fie prin imprumuturi bancare, furnizorii si-au indeplinit sarcinile ce le reveneau prin aplicarea legislatiei. Din pacate, unele institutii ale statului nu-si indeplinesc responsabilitatile ce le revin in conformitate cu legislatia incidenta. Procesul de decontare aferent compensarii facturilor de energie ale consumatorilor casnici, proces desfasurat prin Ministerul Muncii si ANPIS, este complet functional, decontarile fiind realizate la termenele prevazute in legislatie. Dar sumele aferente compensarii reprezinta doar o mica parte din schema de ajutor introdusa prin OUG 118/2021. Din pacate, dupa 7 luni de la intrarea in vigoare a primei legislatii in aceasta privinta, procesul de realizare a decontarii sumelor aferente plafonarii inca nu functioneaza", arata un comunicat AFEER.
 
"Sumele necesare acoperirii diferentelor rezultate din aplicarea plafonarilor sunt foarte mari, pana acum fiind suportate integral din fondurile proprii ale furnizorilor sau actionarilor acestora si din credite bancare angajate de catre acestia. Amanarea platii acestor sume catre furnizori va avea un impact semnificativ asupra intregului sistem energetic, cu consecinte majore in intreaga piata de energie electrica si gaze naturale, din cauza imposibilitatii furnizorilor de a realiza platile in amonte, respectiv catre producatori si catre operatorii de transport si distributie, dar si catre bugetul de stat. Avand in vedere ca bancile, prin depasirea expunerilor, sunt din ce in ce mai reticente in a imprumuta furnizorii, ne asteptam ca in viitorul apropiat o serie de furnizori sa isi inceteze activitatea", a declarat Laurentiu Urluescu, presedintele AFEER.
 
Asociatia atrage atentia ca disparitia oricarui furnizor ar putea provoca un risc la fel de mare si pentru ceilalti participanti la piata, prin intreruperea platilor pe lantul comercial. Clientii furnizorului care isi inceteaza activitatea ar trebui preluati in portofoliul furnizorului de ultima instanta de la acel moment, ceea ce implica atat preturi posibil mai mari pentru clientii respectivi, cat si o presiune suplimentara pentru furnizorul de ultima instanta. In situatia incetarii activitatii mai multor furnizori intr-un interval scurt de timp, putem asista la un efect de domino, in care nici furnizorii de ultima instanta, in succesiunea lor conform listei definite lunar de ANRE, sa nu poata acoperi intregul necesar de consum al noilor clienti, fie din indisponibilitatea cantitatilor pentru achizitie (lichiditate scazuta), fie din ratiuni financiare. De asemenea, expunerea mare a bancilor in domeniul energiei duce la dificultati majore in finantarea noilor investitii, numarul potentialilor semnatari de Investment PPA scazand considerabil.
 
In aceste conditii, AFEER propune urmatoarele masuri, a caror implementare urgenta ar reduce presiunea la care este expusa piata de energie:
  • datoriile statului catre furnizori sa fie compensate cu obligatiile de plata ale furnizorilor catre bugetul de stat;
  • neaplicarea penalitatilor pentru sumele platite catre bugetul de stat cu intarziere de catre furnizori, acestea urmand a fi calculate de la data incasarii sumelor decontate de Ministerul Energiei;
  • garantarea de catre stat a creditelor furnizorilor de energie pana in momentul decontarii complete a sumelor datorate;
  • modificarea procedurii de decontare, in sensul ca, in cazul unor neconcordante intre sumele transmise de furnizor si cele constatate de autoritati, sa se deconteze sumele asupra carora nu exista obiectiuni, urmand ca acelea ce necesita verificari suplimentare sa faca obiectul reconcilierii ulterioare.
 
"Avand in vedere aceasta situatie extrem de grava in care se afla furnizorii si intregul sistem energetic, solicitam prim-ministrului Nicolae Ciuca, ministrului Energiei Virgil Popescu, presedintelui ANRE Dumitru Chirita, deblocarea urgenta a procesului de decontare si plata a sumelor datorate", afirma Laurentiu Urluescu, presedintele AFEER.
De asemenea, AFEER a informat, solicitand sprijin pentru rezolvarea acestei situatii, inainte de a fi prea tarziu, pe Presedintele Romaniei si pe liderii partidelor din coalitia de guvernare, pentru a constientiza – cu totii - impactul pe care nerealizarea decontarii plafonarilor il poate avea asupra intregii activitati de producere, transport, distributie si furnizare a energiei electrice si gazelor naturale, precum si asupra consumatorilor.
***
AFEER, infiintata in anul 2006, cuprinde, in prezent, un numar de 37 de membri, furnizori si traderi licentiati si activi pe piata de energie electrica si/sau de gaze naturale, care asigura furnizarea energiei atat catre consumatori persoane fizice, cat si catre IMM-uri si consumatori din toate categoriile de agenti economici care activeaza in Romania, cu o cota de piata de circa 90% din consumul final de electricitate si 65% din consumul final de gaze naturale. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
viarom
siniat
MAKITA
EDIT-Structural
concelex
strabag nivel 1
ness project
noark
CDS
rigips
quadratum
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander