Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - JLL: Cererea din sectorul rezidential va continua sa creasca si in anul 2021
JLL: Cererea din sectorul rezidential va continua sa creasca si in anul 2021
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 09 Feb 2021 11:18
Piata locuintelor noi a avut in ultimul trimestru din 2020 o revenire spectaculoasa, cu o crestere semnificativa a activitatii de tranzactionare inregistrata in perioada octombrie-decembrie. Mai mult decat atat pe tot parcursul anului atat activitatea de dezvoltare, cat si cea de tranzactionare au inregistrat un avans fata de anul anterior.
”Motorul performantei pietei a fost tranformarea caselor intr-un spatiu multidimensional. Cumparatorii au fost mai determinati sa isi securizeze locuinte in dorinta de a-si creste confortul, fie prin inlocuirea spatiilor pe care le detineau deja cu unele mai bune, fie prin cumpararea primei locuinte”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.
In termeni de livrari, per total, anul 2020 a perfomat foarte bine avand in vedere starea de nesiguranta determinata de pandemie in special in al doilea trimestru. Astfel, in 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unitati noi in Bucuresti si 3.600 de unitati in Ilfov. Dintre acestea, in T4 2020 au fost construite 3.900 de locuinte noi in Bucuresti si 1.060 in Ilfov.
Oferta noua nu a fost afectata de pandemie si a ramas stabila comparativ cu anul anterior
Exista proiecte care ar fi trebuit livrate in 2020, dar care au fost amanate pentru prima jumatate a acestui an sau chiar pentru anul viitor, in conditiile in care restrictiile impuse au dus atat la incetinirea activitatii pe majoritatea santierelor, cat si la ingreunarea procesului decizional in a doua jumatate a anului 2020.
Nu au existat insa proiecte majore pentru care dezvoltatorii sa fi anulat complet planurile de investitii, astfel ca in a doua jumatate a anului am vazut o crestere a activitatii de constructii, in conditiile in care au fost lansate noi faze ale unor proiecte incepute, pe fondul evolutiei surprinzator de buna a vanzarilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori de asemenea sa se implice activ si in securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.
Pentru 2021 ne asteptam la un nivel chiar mai mare al livrarilor, ceea ce indica rezilienta pietei rezidentiale la situatia actuala.
Cererea a crescut in ultimul trimestru cu peste 30% comparativ cu aceeasi perioada din 2019
In ultimul trimestru din 2020, cererea de locuinte noi a fost de circa 9.000 de unitati in Bucuresti si 1.700 in Ilfov, presupunand ca 60% din tranzactiile din Bucuresti si 90% din Ilfov, inregistrate oficial la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, au fost cu unitati noi. Aceasta reprezinta o crestere cu 69% comparativ cu T3 si de 33,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pentru tot anul, in Bucuresti numarul tranzactiilor cu locuinte noi a fost de circa 22.300, in timp ce in Ilfov au fost parafate 5.800 de contracte, pe baza prezumtiilor amintite mai sus. Fata de 2019, a fost consemnata o crestere de 4,5%.
In ceea ce priveste preturile, 2020 a marcat o crestere de 3,5%, fiind al cincilea an consecutiv de crestere.
”Pentru 2021 ne-am fi asteptat la o crestere moderata a preturilor, insa amanarea masurii de majorare a nivelului maxim de pret pentru care se aplica TVA de 5%, ne-a facut sa devenim mai rezervati in ceea ce priveste previziunile. De aceea, ne asteptam ca preturile sa ramana stabile sau chiar sa creasca usor in 2021, urmand tendinta din 2020”, a adaugat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.
Preturile au inregistrat o crestere de 1,9% in T4 comparativ cu T3, ajungand la o medie de 1.465 euro/mp. Dupa doua trimestre consecutive in care s-a inregistrat o scadere usoara a preturilor, de sub 1%, cresterea din ultimul trimestru este un semn clar ca piata rezidentiala nu a fost afectata serios de pandemia Covid-19. Mai mult decat atat, cresterea preturilor din T4 pare sa compenseze scaderile din trimestrele anterioare, confirmand stabilitatea pietei rezidentiale.
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
strabag nivel 1
viarom
quadratum
leviatan
CDS
FRONTALE
noark
theda mar
Acvatot 2019
Ubitech
ness project
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander